NETTARKIV

Teknologibedrifter tar sats

HANS PETER CHRISTOPHERSEN

er teknologiutsending i London

hans-peter.christophersen@ntc.no

I mai introduserte jeg prosjektet Springboard UK (TU Nr. 18) - et konsept for å gjøre terskelen så lav som mulig for norske teknologibedrifter for å få innpass til internasjonale markeder gjennom sterke britiske teknologimiljøer. Springboard UK ble nylig lansert i London med en introduksjon av norske bedrifter til noen teknologimiljøer. Bedriftene ga meget positive tilbakemeldinger på konseptet og det arrangeres i disse dager en ny introduksjon til teknologimiljøene i Aberdeen, Edinburgh, Manchester og Oxford. Ideen bak Springboard UK er å skaffe norske teknologibedrifter tilgang til globale markeder og internasjonalt sterke nettverk. Dette gjøres ved at bedrifter får en fysisk tilstedeværelse. Kostnaden bringes lavest mulig ned ved en koordinering og deling av lokaler. Det gis videre rådgivning og støtte til bedriftene under Eksportrådets Entreprenørskapsprogram.

Ledende teknologimiljøer

I oktober ble 20 bedrifter samt representanter fra 7 norske teknologiparker introdusert til teknologisentrene ved Imperial College i London, Surrey like syd for London samt Cambridge. Imperial College er verdensledende innen de tre sektorene vi holder fokus på; IKT, bioteknologi og offshore. Teknologiparken i Guildford i Surrey har størst innslag av internasjonale bedrifter - hele 30%, bl.a. norske Scandpower. Guildford er lokalisert kun 30 minutter fra både sentrale London, Heathrow og Gatwick, og er således også et godt utgangspunkt for de som reiser mye. Det er en rekke globale selskap der, for eksempel er både Nokia og Ericsson der samt Surrey Space Centre. I Cambridge ble bedriftene introdusert til Universitetet og det verdenskjente St. John's Innovation Centre. Hos Microsoft ble bedriftene møtt av "Gudfaren" Dr. Roger Needham som først takket nei til et tilbud om ansettelse av Bill Gates i USA, men sa ja da William Gates bygget ble reist i Cambridge og han kunne være der. Formålet med introduksjonen var å gi bedriftene et helhetlig inntrykk av teknologimiljøer som inneholder alle viktige elementer for å lykkes; en kritisk masse av teknologibedrifter, sterke forskningsmiljø, større globale kundeselskaper, og ikke minst finansieringsmiljøer.

Lavere inngangsterskel

Vi mener det vil styrke bedriftens muligheter å etablere en kontakt i de globale nettverkene som er noe mer enn å reise på møter og seminarer. Terskelen for å etablere seg på egen hånd er ofte for stor for de mindre bedriften, og det er her Springboard UK kommer inn med et tilbud til en startpakke som vil inkludere tilgang til kontorlokaler og ikke minst nettverk, samt rådgivning og støtte i forbindelse med etablering. En slik startpakke kan tilbys til en svært gunstig kostnad, ikke minst fordi flere bedrifter vil dele på lokaler. Interessen for initiativet har vært stor og de første bedriftene etablerer et fotfeste på nyåret. Det har vært pågang fra bedrifter som ikke har fått anledning til å delta på introduksjonsprogrammet i denne omgang, men alt tyder på at vi vil sette opp flere program på nyåret. Mer informasjon finnes på www.ntc.no og www.ntclondon.no eller kan fås ved henvendelse til undertegnede.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.