ARBEIDSLIV

Teknologi-kapital til Trøndelag

Hild Lamvik
17. des. 2001 - 07:00

Viking Venture har en egenkapital på 180 millioner kroner som ble reist i fjor vår, med Orkla og Gjensidige NOR som de største eierne. - En analyse av Midt-Norge og Nord-Norge avdekket en region tung på teknologikompetanse, men med lav tilgang på risikokapital, forteller administrerende direktør Erik Hagen i forvaltningsselskapet Viking Management.

Det teknologifokuserte venturefondet fokuserer på selskaper innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi, medisinsk- og marin teknologi/bioteknologi og energi- og miljøteknologi. Så langt er to trondheimsbedrifter tatt inn i porteføljen - Powel ASA og VoxelVision AS - som utvikler henholdsvis IT- systemer til energiforsyningen og visualiseringsverktøy for olje- og gassindustrien.

140 vurdert

- Regionen har en rekke spennende teknologimiljøer innen både læresteder, forskningsinstitusjoner og teknologiselskaper. Vi ser en økende knoppskyting fra disse miljøene, og opplever stor pågang fra selskaper som er på jakt etter investorer, sier Hagen.

Sivilingeniøren og kollegene hans har hittil studert 140 selskaper i regionen, og forespeiler at porteføljen snart vil romme flere enn Powel og VoxelVision. - Vi ser etter unik teknologi med internasjonalt potensial. Samtidig må selskapet ha en organisasjon og ledelse med kommersialiseringskompetanse og kraft til å kjempe på den globale konkurransearena.

Hagen mener mangel på kapitaltilgang har vært en hemsko for mange teknologibedrifter i Midt- og Nord-Norge. Bøygen har vært venturekapital - ikke såkornkapital. Det nye fondet går inn i venturefasen, med maksimalt 25 millioner kroner i hvert enkelt selskap.

Klart behov

- Kremmerne i Trøndelag har tradisjonelt ikke utmerket seg med investeringsvilje overfor teknologiselskaper. Vi har alltid vært nødt til å reise til Oslo, forteller administrerende direktør Ola Fjeld i VoxelVision. Selskapet har etablert markedsavdelinger i Houston, London og Rio de Janeiro, og satser høyt i kommersialiseringen av programvareteknologien utviklet i Trondheim.

Powel er allerede et modent selskap med 100 millioner i omsetning, etter kraftig vekst siden etableringen i 1996 med 40 ansatte fra Sintef Energiforskning AS.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.