MENINGER

Teknologi er et redskap

ETTER Å HA OVERVÆRT de politiske partienes fremadstormende ungdomspolitikere på TUs jubileumskonferanse 29. april, er jeg beroliget. Både fordi de var ivrige debattanter og fordi de ikke lot seg vippe av pinnen av eldre høyt profilerte debattledere, fagfolk med professortittel og flotte doktorgrader eller av emner og tall som ingen fatter noe av.

Scenarietekning er morsomt, men også vanskelig. Det krever at man setter seg selv og verden i dag til side, og så bruker fantasien uhemmet uten å se begrensninger. Forskningsrådet har et eget prosjekt hvor systematisk tenkning rundt framtida skal styrke kvaliteten i langsiktige prioriteringer og hjelpe bedrifter i deres strategiarbeid. Dette arbeidet kan bidra både til falsk trygghet og til riktige valg.

Ungdomspolitikerne var i hvert fall i enige om dette: Det viktige i framtida blir å velge hvilken retning vi ønsker å gå. Teknologi er avhengig av hvordan du bruker den. Tross alle tekniske nyvinninger, er mat og husly fremdeles det essensielle.

At teknologi ikke har noen verdi i seg selv, er vanskelig å forstå for enkelte teknologer. Det er også derfor det er så viktig at ikke teknologene alene foretar veivalgene og diskuterer etiske problemstillinger i lukkede rom.

Vi trenger også de som ikke kan noe om teknologiens mysterier, om muligheter og begrensninger. Det er teknologeness og forskernes plikt å komme frem med konsekvenser og vise hvilke retninger vi kan velge mellom. Det er ikke sånn at dersom vi sier nei til noe, mister vi grepet. Det viktigste her, som i andre sammenhenger, er å velge noe bort. Det gjelder både i utdanningssammenheng, i yrkeslivet og i samfunnslivet for øvrig.

Som teknolog er jeg derfor glad teknologiutvikling og debatter om bruk og valg ikke foretas av mine kolleger alene. En av hovedutfordringene er og vil fortsatt være å spre ny teknologi til flest mulig slik at alle kan ta del i velstandsutviklingen.

En ting er sikkert: Framtida kommer og i noen tilfeller kommer den fortere enn vi aner!

Veslemøy Nestvold

Redaksjonssjef

I dag finnes det 1 million mennesker på jorda som er født ved hjelp av teknologi og kunnskap rundt kunstig befruktning.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.