SAMFUNN

Teknokluss for USA-valg

21. okt. 2004 - 09:12

Boston: I Idaho bruker flere mindre befolkete counties fortsatt papir og blyant der velgerne skriver navnet på kandidaten de stemmer på, før stemmeseddelen droppes i en urne.

I Alaska og California er også papir og blyant i bruk, men der scannes stemmeseddelen etter at den er fylt ut og resten skjer elektronisk.1800-tallsteknologi

Louisiana satser fortsatt på den mekaniske Lever Macine fra 1892. Maskinen er utstyrt med en rekke horisontale spaker.

Velgeren aktiverer maskinen med en av spakene som også lukker en gardin i åpningen til stemmeavlukket. Hver av kandidatene har fått tildelt en spak på maskinen. Et sinnrikt sett av tannhjul settes i bevegelse når velgeren flytter en spak. Først idet velgeren åpner gardinen er valget gjort, og alle spakene går tilbake i horisontal stilling.

Århundregammel teknologi

I Woyming er systemet noe mer moderne, hullkort er utbredt. I New Mexico avgir velgerne sine stemmer direkte til en computer, enten ved hjelp av tastatur eller touch-screen.

På valgdagen 2. november er presidentvalget kun ett av flere. Det er valg til kongressen, senatet, til kommunestyrer og valg av sheriff mange steder.

Alle de forskjellige systemene som er i bruk, gjør dokumentasjon og kontroll vanskelig. Bladet Newsweek melder at rettssaker allerede er varslet fra velgere som har vansker med å bli registrert.

Fra tidligere valg er det ventet at mange velgere først etter at valget er gjennomført får beskjed om hvor de skal stemme. De som stemmer på galt sted får stemmen underkjent.

Trues av terror

Terrotrusselen bidrar til å gjøre det hele enda mer komplisert.

Amerikanske valgeksperter er bekymret over hvordan et angrep på valglokaler skal takles. Ved å rett og slett se bort fra de som stemte ved et ødelagt valglokale, har man tatt en meget viktig borgerrett fra disse velgerne og rettssaker blir følgen.

Ved å arrangere omvalg får en problemet med at de øvrige resultatene er kjent og valget blir ikke nøytralt. En viktig del av det amerikanske demokratiet er at minst mulig skal være føderalt overstyrt, derfor har føderale myndigheter få muligheter til å håndtere en rekke av de problemene som er ventet.

Kobbel av jurister

Både republikanere og demokrater har samlet skarer av frivillige advokater som står klare til å klage.

Det eneste som nå ser ut til å sikre et smertefritt valg er at en av kamphanene vinner med så stor margin at det knapt har hensikt å protestere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.