NETTARKIV

Teknodirigenten

Anders J. Steensen
19. jan. 2002 - 17:25

Den 41 år gamle trondheimsmannen Morten Loktu er definitivt ingen treg trønder. Konserdirektøren i Statoil minner litt om lektor Tørrdal i Stompafilmene, en stor og litt romslig kar, med et tydelig gemytt; noe som kommer godt med når han skal få en stor organisasjon som Statoil til å marsjere i takt på teknologiområdet. For med klare tanker og logiske argumenter vinner han frem med sine synspunkter, og det får ustyrlige ingeniører og teknolger finne seg i.

Som seg hør og bør for en mann med en av de viktigste stillingene i norsk teknologimiljø, er han utdannet sivilingeniør ved NTH, avdeling for fysikk og matematikk. Etter endt utdannelse bar ferden inn i Statoil i 1985 , som på det tidspunkt var svært sultent når det gjaldt å få ansatt ingeniører. Etter diverse prosjektarbeid ble han ansatt som controller og produksjonsdirektør i trondheimsfirmaet Servi Hydraulikk AS. Men allerede etter to år falt han tilbake til folden og returnerte til Statoil.

Her fikk han noe å bryne seg på - å gjennomføre en av de største utviklingoppgavene noensinne i statsoljeselskapet. Utfordringen var å føre selskapet inn i en ny dataverden, ved at de skulle ta i bruk de store integrerte davarktøyene fra programvareleverandøren SAP. For denne jobben innebar ikke bare innføring av nye dataverktøy, men også å utarbeide nye prosedyrer for de alle fleste funksjoner i selskapet. Det innebærer samhandling og beslutningsstøtte samt rapportering av aktiviteter. Kort sagt - slik skal vi virke.

Dette var en oppgave som tok tid, for selv om selve dataprogramvaren lar seg løse, er innføringen av nye systemer et langt lerret å bleke. Et slikt prosjekt innnebærer at en mengde medarbeidere og kolleger må legge om sine vante arbeidsvaner, folk må slutte å bruke systemer som de selv har utviklet og føler eierskap til, for å arbeide på nye måter. Da kommer både de pedagogiske evnene og gjennomslagskraften til nytte.

Samtidig får man en erfaring som er få andre forunt - en kjennskap til alle selskapets funksjoner, virksomhetsområder og deres behov. Derfor ble han i 1999 tilsatt i stillingen som direktør for forskning og teknologiutvikling med hovedsete i hjembyen. Allerede kort etter rykket han opp som konserndirektør med ansvar for teknologi, en oppgave han skjøtter på en utmerket måte til tross for at det blir mye pendling mellom hovedkontoret i Stavanger og forskningssenteret i Trondheim. For det er i trønder- og teknologihovedstaden han hører til.

Noe av det viktigste han nå beskjeftiger seg med, er å få opp interessen for at ungdom skal velge fag som sikrer rekrutteringen til petroleumsektoren. - Vi må vise undommen at vi både har interessante arbeidsoppgaver som skal løses, samt at vi er miljøbevisste. Nå gjelder det å få våre myndigheter til å forstå at oljealderen langt fra er over. Det er nå den har begynt, og til det trenger vi kompetent arbeidskraft.

Les mer på side 12:

Oljeforskning skrumper inn

Morten Loktu er konserndirektør i Statoil med ansvar for teknologi. Rekrutteringen til oljesektoren opptar ham sterkt.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.