IT

Teknobygg uten mobil og bredbånd

Espen Zachariassen
30. mai 2008 - 07:24
Vis mer

Alstahaug: I fjor høst åpnet museet til 84 millioner kroner, spekket med digital teknologi for å gjøre dikterpresten mer kjent hos folk flest.

Fyldige internettsider er faglig inngangsport, publikum kan selv bla i historien på selvbetjente flatskjermer og under gulvet løper nettverkskabler med solid kapasitet.

Lavmål

Men den digitale infrastrukturen rundt institusjonen er havnet på et lavmål. Telenors mobilnett er fraværende, og bredbåndskapasiteten minimal.

Det nye museet er Nordland fylkeskommunes Tusenårssted og et kulturelt knutepunkt langs Kystriksveien med et anslag på mellom 15.000 og 20.000 besøkende hvert år.

– Det blir litt stusselig å be folk om å finne akkurat det lille punktet på parkeringsplassen eller nede ved sjøen som har litt mobildekning, sier daglig leder Ivar Roger Hansen ved Petter Dass-museet til Teknisk Ukeblad.



Forskning

Staben bygger et nettsted med faglig innhold om Petter Dass’ virke, og det drives forskning som krever mye research på internett. En nødløsning med mobilt bredbånd fra ICE gir ikke nok opplastingskapasitet.

– Til tider tar jeg arbeidet med hjem – det er kjappere, sier formidlingsleder Cecilie Johansen.

– Vi får besøk av kongeparet 16. juni. Hvordan blir arbeidsforholdene for sikkerhetsmannskap og journalister, spør museumssjefen.



Krangler

Telenor og Forsvaret har kranglet om mobildekningen siden høsten 2005. Fjelltoppen Vettfjellet ved foten av fjellkjeden De Syv Søstre noen kilometer fra museet er det eneste egnede punktet for en mobilmast. Området disponeres av Forsvaret, som har en radiolink på stedet. Netcom har kjøpt seg inn med en sender, og Forsvaret tillater ikke flere aktører.

Teknisk er det mulig å sette opp en mobilsender til, men Telenor Mobil og Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) har forhandlet i to og et halvt år uten å bli enige.

– Vi har førsteprioritet på denne saken, men møter motbør hos Forsvaret. Og hyppig skifte av saksbehandlere på søknaden vår setter ikke fart i prosessen, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen hos Telenor Mobil.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

I forrige måned så det ut til at saken var i ferd med å løse seg, men nylig fikk Amundsen kontramelding. Nå vet ingen om den største mobiloperatøren vil få til dekning.



Tidkrevende

Hos Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) sier informasjonssjef Per Anders Bjørklund at saken vil ta tid.

– Utplassering av fremmedutstyr ved Forsvarets installasjoner er underlagt en rekke restriksjoner av sikkerhetsmessig, militæroperativ og teknisk karakter. En godkjenningsprosess er derfor krevende, både ressurs- og kompetansemessig, sier han til Teknisk Ukeblad.

– Behandlingen vil nødvendigvis derfor kunne trekke ut i tid, sier Bjørklund.



– For dyrt

Området mangler bredbånd fordi Telenors sentral ligger for langt unna til at en DSL-løsning over telefonlinjen vil fungere. Selskapet opplyser at en utbygging vil koste opp til en halv million kroner.

– Telenor har leveringsplikt på analog telefon, ikke på bredbånd. Museet må selv dekke kostnadene, sier informasjonssjef Knut Sollid hos Telenor Norge. Det er kostnader museet ikke har budsjettert med.

Museumsleder Hansen mener de politiske løftene om bredbånd til alle ikke oppfylles.

– Ansvaret for bredbånd pulveriseres, mener han. Helgeland museum driver Peter Dass-museet, og her er det snakk om en prinsippsak, selv i et prosjekt av denne størrelsen.

– I 2007 var det sterke politiske signaler om bredbånd til alle. Det venter vi fortsatt på, sier kontorsjef Steinar Smedseng.



Sikkerhetsvakter uten dekning

Den Kongelige Politieskorte (DKP) benytter mobilleverandøren Ventelo, som leier linjer av Telenor. Dermed har ikke mannskapet mobildekning når kongeparet besøker Petter Dass-museet 16. juni.

– Det er klart at dette ikke er optimalt. Vi skulle hatt full dekning over alt, sier politiinspektør Derek Strøm-Normann, leder av DKP, som har vært på befaring i området nylig. Løsningen er satellittelefon.

– Vi sørger for å gjennomføre de tiltak som er nødvendig for å ivareta sikkerheten og kommer til å ha en satellittelefon i beredskap hvis det skulle skje noe som krever kommunikasjon med omverdenen, sier Strøm-Normann.



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.