ARBEIDSLIV

Teknisk-medisinsk revolusjon

Odd R. Valmot
26. sep. 2002 - 07:35

Likevel har selv slike maskiner sine begrensninger. De kan ikke vise alt legene gjerne skulle hatt oversikt over.

Maskinene er skreddersydd til å konstruere bilder ut fra røntgen eller radiosignaler, men i dag kan andre typer sensorer og datakilder gi tilleggsinformasjon som ikke vises i slike bilder.

Ved Intervensjonssenteret på Rikshospitalet har et forskerteam imidlertid utviklet en spesiell MR-maskin som kan gi kirurgene bilder mens de arbeider. Maskinen blir først og fremst brukt av nevrokirurger for å se inn i pasientens kropp i sanntid.

Selv om en slik maskin representerer et gjennombrudd innen kirurgi, kan maskinen bare gi bilder på basis av den radiostrålingen som de utallige dipolene i vannmolekylene sender ut når magnetfeltet slås av. I mange tilfellene har legene behov for mer informasjon. Nå får de hjelp av avansert tredimensjonal visualiseringsteknologi.

SGI har lang tradisjon på dette området. Selskapet har vært pionerene på dette området og har levert slikt utstyr til alt fra bil- og oljeindustri til militære anvendelser. For et år siden tok dataselskapet kontakt med Intervensjonssenteret for å etablere et samarbeid om bruk av visualiseringsteknologi i medisin.

Ved å mate data fra sensorer og algoritmer inn i datamaskiner beregnet på tredimensjonal visualisering kan MR-bildene utsyres med den tilleggsinformasjonen legen trenger for å gjøre en best mulig jobb.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.