FORSVAR

Teknisk bin Laden-jakt

Flyene skal sammen med en spionvariant av C-130 Hercules, registrere alle bevegelser i det 1500 kilometer lange fjellområdet mellom Afghanistan og Pakistan.

U-2 er velkjent, dette var spionflyene som før de skarpøyde satellittenes tid, fløy Bodø-Tyrkia tur/retur i ett strekk på 20.000 meters høyde, og spionerte på Krustsjov et co.

U-2-flyene er nye fra innerst til ytterst; ny motor, en mengde ny elektronikk, og svært avansert utstyr for radio- og bildeoverføring til/fra bakke og til/fra satellitt.

Ørkenhauken er en ny sak fra Lockheed, som også bygget U-2. Desert Hawk er det offisielle navnet.

Den fjernstyrte maskinen har et vingespenn på en meter, bærer sjeldent skarpøyde kameraer av normallys- og infrarød-type, og kan fly et ukjent antall timer i strekk. Fordi den er så liten, er den så godt som usynlig dag og natt, og å skyte den ned der den tusler av gårde på to tusen meters høye, er bortimot umulig.

Avansert kamerateknikk og like avansert kommunikasjons- og styringsutstyr gjør den lille tassen til en livsfarlig fiende for Al Quaida. Men tassen alene fanger ikke folk, det gjør hundrevis av spesialtropper fra USA (bl.a. Mountain Rangers) og UK (Special Air Service Regiment) sammen med et par fjellkompanier fra Pakistan.

Troppene forflyttes lynraskt fra område til område med et stort antall Blackhawk-helikoptere spesialutstyrt for nattoperasjoner.

General John Abizaid som er sjef for US Central Command, skal ha sagt at de nye operasjonene nok vil "få Al Quaida til å skjelve i buksene ".

- Vi skal gjøre det vondt å være bin Laden fra nå av, sier han.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.