PRODUKSJON

Teknikk for milliarder

21. des. 2000 - 13:04

I Norge betyr dette å øke systemets avkastning pr. ansatt og investert krone. Ved å skifte utstyr i smelteovnene – teknisk sett erstatter de de gamle søderbergelektroder med nye pre-bakte – øker produksjonen pr. ansatt fra 250 til 450 tonn, altså nesten en fordobling.

Allerede i dag er Mosjøen i en god posisjon internasjonalt sett, idet de ligger blant de nederste 25–30 prosentene av verdens aluminiumsverk når det gjelder driftskostnader. Posisjonen bør kunne ytterligere forbedres, med en så drastisk produktivitetsøkning som den Elkem har beregnet.

For å skaffe seg en pålitelig strømleverandør i årene som kommer, har Elkem inngått kontrakt med svenske Vattenfall. Derfra får verket akkurat det det trenger av strøm, via en kontrakt der strømprisen justeres i takt med aluminiumspris på Londons metallbørs, og utviklingen i kursforholdet mellom norske kroner og amerikanske dollar.

Norge produserer omkring en million tonn aluminium årlig, verdensproduksjonen ligger oppunder 24 millioner tonn. Verdens behov for lettmetallet fortsetter å øke. Etter moderniseringen i Mosjøen vil Elkem svare for en firedel av den norske produksjonen. Elkems verk på Lista er så vidt moderne at det vil kunne holde koken i noen år til. Fra dette verket levers for eksempel aluminium i et rør rett inn i en Alcoa-eiet bildelfabrikk som ligger vegg i vegg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.