INDUSTRI

Tekna vil ha høyere strømpriser

Bilde: Mona Strande

– For klima nasjonalt og internasjonalt er det viktig at energi prises høyere enn i dag, sier generalsekretær Kåre Rygg Johnsen i Tekna.

Han mener det er bakvendt at fornybar energi som vind og sollys ikke kommer inn i kraftmarkedet fordi kraftprisen ikke er høy nok til at det er lønnsomt.

– Må tilpasse oss

Tekna ønsker at industrien på sikt skal betale markedspris på strøm, men Rygg Johnsen understreker at det ikke betyr at Tekna vil avindustrialisere Norge.

Les også: – Tekna vil avskaffe industrien

– Tvert i mot. Det er politisk bestemt at det gamle industrikraftregimet skal avvikles og de gamle subsidiene vil forsvinne. Da er poenget vårt at det må legges press på myndighetene slik at den offentlige støtten til ny fornybar energi trappes opp i en overgangsfase til den er konkurransedyktig internasjonalt, sier generalsekretæren.

Vil sikre industrien

NITO er ikke enig med Tekna. Fagorganisasjonen mener det er viktig å sikre norsk kraftforedlende industri konkurransedyktige priser på framtidige kraftleveranser.

– Dette dreier seg ikke om subsidiering, men om å inngå langsiktige kommersielle avtaler innen et ufullstendig marked, sier Nito-president Marit Stykket.

Hun tror det er mulig å gi industrien bedre kraftvilkår uten at det er i strid med EU-reglene.

Ikke markedspris

– Vi mener at vi må finne løsninger i tråd med det øvrig europeisk industri oppnår innenfor rammen av EØS-avtalen. Derfor ser vi fram til en konkretisering av de forslagene som regjeringen har skissert i sin tiltakspakke for kraftforedlende industri, sier Stykket.

– Så dere er uenige med Tekna som mener industrien skal betale markedspris på strøm?

– Ja, sier Nito-presidenten.

Foran på fornybar

Teknas generalsekretær understreker at han ikke ønsker at norsk industri skal komme dårligere ut enn andre europeiske land.

– Gjennom EØS-avtalen må vi se til at norsk industri ikke får dårligere rammevilkår enn sine europeiske konkurrenter. Et samlet Europa må arbeide for omforente globale klimavilkår, sier Rygg Johnsen.

Han mener den norske prosessindustrien bør kunne opprettholde konkurranseevnen i et kraftmarked i omveltning.

– Men i motsetning til enkelte deltakere i debatten så langt, tror vi ikke at en fastfrysing av dagens norske industristruktur hverken kan redde miljøet eller skape nye arbeidsplasser. Produksjon av ny fornybar energi vil gradvis bli mer lønnsomt som en følge av økende kraftpriser og teknologiutvikling i bransjen, sier han.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.