ARBEIDSLIV

Tekna: – Vi er på vei inn i en ny oljekrise

President i Tekna Lise Lyngsnes Randeberg så at det tok to uker å gå inn i en ny krise.

Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg kaller situasjonen oljekrise 2.0.
Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg kaller situasjonen oljekrise 2.0. Foto: Mikkel Moe
15. mai 2020 - 05:30

Både i mars og april spurte Tekna sine 500 tillitsvalgte om folk var permittert eller nedbemannet, eller om det var vurdert, i deres bedrifter med til sammen rundt 25 000 Tekna-medlemmer.  

Halvparten svarte ja. I oljebransjen, inkludert leverandørbransjen var imidlertid rett under 70 prosent som svarte ja.

– De varslede produksjonskuttene har en dramatisk effekt på bransjen. Vi sier at vi er på vei inn i oljekrise 2.0, sier Randeberg. 

Tekna-presidenten ser at det går mye fortere nå, med korona og oljeprisfall, enn under oljekrisen. Da begynte bransjen å slite i 2014, men toppen kom ikke før i 2017.

Nå ser hun at arbeidsledighetstallene for 2017 ble passert på to uker. 

– Nå skjer det mye raskere og mer brutalt, sier Randeberg.

– Hvis dette varer, er virksomheter i oljebransjen nødt til å kvitte seg med folk. 

Verden før korona var i endring. Etterspørselen etter olje både nasjonalt og internasjonalt hadde gått ned. Antall sysselsatte i oljebransjen, inkludert leverandørindustrien, falt etter 2014 og så ut til å flate ut på rundt 50.000, ifølge tall fra Norsk petroleum

Grønt skifte og oljebransjens krisepakke 

Regjeringen vil gi olje- og gassnæringen en midlertidig utsettelse på skatteregningen. Først og fremst ved at avskrivingsreglene for investeringer endres. Anslaget er at skattekostnader for rundt 100 milliarder for 2020 og 2021 blir utsatt til senere.  

Regjeringen har  også sagt at veien videre skal gå gjennom å satse på kompetanse, grønn omstilling og aktivitet.

– Vi hadde store forventninger til revidert nasjonalbudsjett, men vi ser at tiltakene ikke er nok til å sikre arbeidsplasser, sier Randeberg.

Nå håper hun regjeringen kommer tilbake med mer kraftfulle tiltak i den grønne omstillingspakken som er varslet i slutten av måneden.

Spørsmålet er om denne krisen får fortgang i det grønne skiftet eller ikke. 

1000 oljearbeidere har fått permitteringsvarsel hittil. Tekna-advokat Anne Cathrine Hunstad gir råd om permitteringer og dagpenger.
Les også

Har du fått permitteringsvarsel? Dette må du vite nå

Redde arbeidsplasser og skape omstilling

Tekna er opptatt av å bygge ny teknologiindustri, men Randeberg understreker at det handler om å tenke både på kort sikt og lang sikt. På kort sikt er risikoen at folk som mister jobben, forsvinner fra bransjen.

– En krise er en mulighet for omstilling. Da kan ting skje fort, fordi vi må. Og nå har vi et tidsvindu mens folk er ledige, før vi risikerer at miljøene forsvinner.  

– Oljebransjen må omstilles, og vi må derfor bygge opp andre og nye næringer og bruke den verdifulle kompetansen og teknologien som er utviklet i oljebransjen gjennom tiår.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Frykten er at dersom teknologene mister jobben, vil de forsvinne ut av teknologimiljøene og ta med seg verdifull kompetanse.  Under oljekrisen så Tekna at medlemmer med internasjonal bakgrunn fortere forsvant ut av landet. 

– Uansett når du mister jobben er det brutalt. Det er mennesker i dette som står midt i det og synes det vanskelig, sier Randeberg. 

Elisabet Haugsbø (37) er tidenes yngste president i Tekna.
Les også

Mener lønnsveksten for Tekna-medlemmer viser at bedrifter holder igjen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.