ARBEIDSLIV

Tekna-navnet omstridt

Lederen for NIF Forskerne, Trond Clausen, er ikke nådig.

- Jeg ville ikke feste lit til undersøkelsen hvor flertallet av de spurte NIF-medlemmen ikke vil skifte navn til Tekna. Du blir spurt om en del ting uten at du ser hele sammenhengen. Undersøkelsen virker som en overrumpling og er en følelsesmessig handling. I et så alvorlig spørsmål må vi være rasjonelle, sier Trond Clausen.

Han er førsteamanuensis ved Høgskolen i Telemark, og er leder for den nordiske avdelingen av den internasjonale organisasjonen for elektro- og elektronikkingeniører IEEE sitt Education Society.

- Skal man gå til et så drastisk skritt som å endre navn på en forening, må man bruke en annen fremgangsmåte enn slike meningsmålinger, påpeker Clausen.

Han sier at bakgrunnen for navneendringen er samfunnsutviklingen. - Da må vi uttrykke oss slik at samfunnet rundt oss forstår. Tekna er et godt navn som kan bygge bro til befolkningen. Teknologi er kultur, kanskje den eneste globale kulturen. Teknologi er like viktig på Fiji som i Norge, sier Clausen.

Han ser utviklingen i samfunnet i retning systemtenkning. Det betyr en samhandling mellom mennesker over faggrenser og landegrenser.

- Da virker det passé å argumentere bare på bakgrunn av følelser. Vi må se fremover.

Hovedstyrets forslag virker gjennomtenkt, ikke minst på bakgrunn av endringen i grads-systemet i høyere utdanning. Når man får innført Bachelor som grunnivå i høyere utdanning kommer Norge på linje med andre land. Med et nytt navn på foreningen kan man også utvide rekrutteringsgrunnlaget, sier Clausen.

Student-ja

Heller ikke studentrepresentantene ved NTNU er imponert over undersøkelsen.

- Undersøkelsen forteller ikke de som blir spurt ikke så mye om bakgrunnen. De svarer uten å vite årsaken til at det er fordelaktig med et navneskifte, sier leder av Studentstyret ved NTNU Ingvild Markusson Hansen.

Opprinnelig var det studentrepresentantene i NIF som ønsket et navneskifte og det var også de som foreslo Tekna, da som en forkortelse for Teknisk-naturvitenskapelige akademikere.

- Vi ønsker et mer inkluderende navn. Siden 1982 har NIF tatt opp andre grupper som medlemmer, sier hun. Motstanden mot navneendringen ser hun også som et tegn på at mange ikke har gitt opp kampen om sivilingeniørtittelen. Den blir erstattet av en Master-grad når nye studenter er ferdige om fem år. Da vil det ikke lenger komme "sivilingeniører" fra NTNU.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.