BYGG

Tegninger skal hindre skader

Joachim Seehusen
20. juni 2008 - 09:52

Et sett med 130 tegninger skal nå brukes av byggenæringen for å skape forståelse for helse, miljø og sikkerhet på byggeplasser hos bygningsarbeidere som ikke forstår norsk. To års arbeid ligger bak prosjektet "Visualisering av HMS" som ble initiert av NCC, og et lite illustrert hefte selskapet tok i bruk.

Høy skadefrekvens

Fem prosent av arbeidsstokken i norsk byggenæring er utenlandsk, disse står for hele 15 prosent av alle skadene som oppstår på byggeplasser. Prosjektet er resultat av et samarbeid mellom Arbeidstilsynet, Fellesforbundet, Arbeidsmandsforbundet, Maskinentreprenørene og BNL. I tillegg har NCC bidratt på byggsiden, mens Mesta har kommet med innspill og behov for anleggsbransjen.

– Vi tenkte i utgangspunktet at dette skulle være lett, men det viste seg å bli en utfordring å vise en situasjon uten å bruke ord. Vi klarer ikke å kommunisere mer enn én ting i hvert bilde. Det har allerede ført til noe kritikk om at tegningene er naive og barnslige, sier prosjektleder Rolf Skjetne i BNL.

– Lettere å forstå

Men på en av NCCs byggeplasser i Oslo der over 90 prosent av de 220 bygningsarbeiderne er utlendinger blir tegningene godt mottatt. – Det er mer kontroll i Norge enn i Polen, det er bra, sier Krystian Korzeniowsk.

Han har vært tre år i Norge, og han har merket seg at HMS-arbeidet tas mer på alvor her enn i hans hjemland Polen.

– Det er bra. Dette gjør det lettere for de nye å forstå. For mange er det vanskelig å forstå norske regler, med bilder er det ingen problemer.

Gratis

100 tegninger er nå klare, et tyvetalls andre kommer i tillegg. Alle tegningene blir gratis tilgjengelig på www.byggarbeidsmiljo.no, mens Byggenæringens forlag selger hefter, plakater og annet materiell til interesserte bedrifter.

– Asfaltentreprenørene har bestilt klistremerker til å sette på maskinparken, forteller forlagssjef Tom Ekeli.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.