INDUSTRI

TCM Mongstad ble spådd å bli et «spøkelsesanlegg». Nå renner kontraktene inn

Britisk-indisk selskap skal teste aminteknologi for CO2-fangst.

Testsenteret for CO2-fangst på Mongstad har ikke blitt noe spøkelsesanlegg, slik Bellona advarte mot. Interessen for å teste på aminanlegget er stor, og nå blir også ammoniakk-anlegget tatt i bruk igjen.
Testsenteret for CO2-fangst på Mongstad har ikke blitt noe spøkelsesanlegg, slik Bellona advarte mot. Interessen for å teste på aminanlegget er stor, og nå blir også ammoniakk-anlegget tatt i bruk igjen. Bilde: NTB scanpix
Øyvind LieØyvind LieJournalist
24. sep. 2015 - 12:42

Det britisk-indiske selskapet Carbon Clean Solutions Limited (CCSL) har signert kontrakt for å teste sin aminteknologi ved Teknologisenter Mongstad (TCM).

CCSLs teknologi er basert på aminer og skal derfor testes i aminanlegget som Aker Solutions opprinnelig bygde på Mongstad.

Testingen kan starte allerede i november i år.

«Sorry Norway, you didn't make it»: Verdens første fullskala CO2-renseanlegg er i gang

Reduserte energikostnader

Ifølge forretningsutviklingssjef Bjørn-Erik Haugan i TCM mener CCSL å ha en aminblanding som er mer robust og som har lavere energiforbruk enn andre tilsvarende teknologier.

Dette innebærer at mindre av det kostbare aminet brytes ned og må erstattes, og at mindre av aminet taper seg i atmosfæren som utslipp.

– Dette får vi se på, vi sier ikke at det stemmer, det er dette som nå skal verifiseres i testene, sier Haugan til Teknisk Ukeblad.

Han understreker at robuste aminblandinger gir reduserte energikostnader ved CO2-fangst.

– Dette er et av hovedinnsatsområdene for å senke kostnadene ved CO2-fangst, sier Haugan.

Les også: Norcem lar seg begeistre av Akers karbonfangstteknologi

Stor interesse

Signeringen av kontrakten med CCSL kommer kort tid etter at det nylig ble kjent at US Department of Energy (DOE) og National Energy Technology Laboratory (NETL) har gitt penger til planlegging av testkampanjer på TCM til GE, Alstom, og muligens Universitetet i Kentucky.

For universitetet er teststedet fortsatt til vurdering.

Dermed ser det ikke ut til at Bellonas advarsel om at testsenteret på Mongstad ville bli stående tilbake som et spøkelsesanlegg, slår til.

– Vi er veldig optimistiske nå, pågangen er stor. Det er betydelig interesse i USA, sier Haugan.

Etter at testkampanjen med CCSL er ferdig til våren, forventer han en ny runde med Shell Cansolv, et kanadisk selskap som tidligere har testet på aminanlegget på TCM og som har levert teknologi til det først fullskalaanlegget i verden, Bounday Dam i Canada.

Deretter kan testanlegget brukes av et amerikansk selskap som heter ION Engeniering, som har fått midler til testing fra myndighetene i USA.

GE skal teste en aminlignende solvent. Den skal testes i aminanlegget, men det må bygges noe om. Testen kan ifølge Haugan starte i slutten av 2017.

Les også: Gassnova vurderer CO2-fangst fra Oslos søppel

Ledig tomt

Ifølge Haugan skal Alstom komme tilbake og teste mer i ammoniakk-anlegget som de selv bygget og testet da TCM ble åpnet, men som nå har stått stille et års tid.

Hver enkelt testkampanje tar ifølge Haugan gjerne om lag et halvt år, noe avhengig av hvor mye ombygging og justering som må gjøres.

Det står også en tredje, ubebygd tomt ved siden av de to solventbaserte testanleggene på Monstad. Der var planen at det skulle testes ut alternative teknologier for CO2-fangst.

For eksempel bruk av membraner eller kryogene teknologier hvor man kjøler ned og kondenserer ut CO2. Men pågangen der har vært liten og disse teknologiene ligger ifølge Haugan noe lenger frem i tid.

– Vi har dialog med noen kandidater, men vi har ikke kommet så langt at vi har noen vi kan peke på som aktuelle i nær fremtid, sier Haugan.

Les også: Her er kullkraftverket som kan få norsk statstøtte

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.