KLIMA

Tåregass mot klimademonstranter

Demonstranter marsjerer mot konferansesenteret Bella Center utenfor København, der klimamøtet holdes. 230 demonstranter var onsdag formiddag pågrepet av politiet.
Demonstranter marsjerer mot konferansesenteret Bella Center utenfor København, der klimamøtet holdes. 230 demonstranter var onsdag formiddag pågrepet av politiet. Bilde: Scanpix/Reuters
16. des. 2009 - 13:21

Flere tusen demonstranter marsjerte onsdag formiddag til det store konferansesenteret Bella Center, der de ville forsere politisperringene og ta seg inn til møtet.

Jernring

Men demonstrantene ble møtt med en jernring av politi og sperringer, og forsøket på å dytte sperringene over ende lyktes ikke.

Ved 12-tiden gikk politiet til verks for å oppløse demonstrasjonen, og både tåregass, pepperspray og hunder ble brukt for å spre demonstrantene. Lederen for demonstrasjonsarrangøren er pågrepet. Til sammen er 230 demonstranter arrestert, ifølge avisen Berlingske Tidende.

En kameramann som sto bak sperringene har fått en flaske i hodet, men det er ellers ikke meldt om noen skader.

– Systemet fungerer ikke

Om lag 3.000 demonstranter marsjerte onsdag mot Bella Center under parolen «Reclaim power» (Krev makten tilbake).

– Det økonomiske systemet fungerer ikke, sier Roger (30), som har reist fra Sverige for å delta i de fredelige demonstrasjonene i København. Han mener klimaendringene er en konsekvens av markedsøkonomien som dominerer verden i dag.

– Vi vil fortsette å demonstrere til systemet er knust, sier Roger til NTB.

Han deltok i det store demonstrasjonstoget som i fredelige former marsjerte mot Bella Center, akkompagnert av et rosakledd sambaorkester og en mann med sekkepipe.

Konfrontasjon

Forsøket på å storme Bella Center var varslet på forhånd, og både politi og demonstranter var forberedt på konfrontasjoner.

– Vi har i natt ransaket flere av aktivistenes tilholdssteder, men vi har ikke funnet noe mistenkelig. Vi har gjort vårt beste for å vingeklippe aktivistene, så det ikke blir voldshandlinger under dagens demonstrasjoner, sier politiets pressetalsmann Lars Borg til avisen Berlingske Tidende.

Sympatisører

Aktivistene hadde delt seg opp i flere grupper, og planen var å forsøke å trenge seg gjennom sperringene på forskjellige steder samtidig. De håpet også på hjelp fra sympatisører inne på Bella Center.

Der inne sto om lag 20 aktivister klar, med plakater og slagord.

Tidligere onsdag var det store politioperasjoner flere steder i København. En rekke klimaaktivister ble kroppsvisitert, og flere ble tatt inn til avhør.

Politioppbudet er stort, også på togstasjoner og busser. På Nørreport stasjon ble leggbeskyttere og andre gjenstander beslaglagt.

Politiet har også tatt beslag i minst én såkalt warbike, to sykler som er sveiset sammen med en plattform imellom.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.