NYHETSBREV

Tar pulsen på brønnen

Oljeselskapene sliter med å finne ut hvor mye hver enkelt brønn på et felt produserer. Forskere mener det kan løses gjennom å tildele dem hver sin frekvens.

Åse DraglandÅse DraglandÅse Dragland
17. apr. 2015 - 00:46
Vis mer

En produksjonsplattform kan ha 10 til 50 olje- eller gassbrønner. Produksjonen må balanseres for å bli effektiv og for at ikke brønner skal bli ødelagte.

Det krever at man vet hvor mye hver enkelt brønn produserer, og det er vanskelig siden alle brønn-strømmene blandes på veien opp mot plattformen og ender i en samlet strøm.

Nå har forskere ved NTNU og Sintef kommet med en idé som kan gjøre testing og overvåking av brønner både enklere og billigere. For å kunne skille ut de enkelte brønnene har forskerne gitt dem hver sin frekvens.

Les om: – Tid blir stadig viktigere

SmartX

På hver brønn finnes det en strupeventil som operatøren kan åpne eller stenge for å regulere strømmen av gass og olje. Gjennom små variasjoner der forskerne åpner og stenger litt på ventilen i hver brønn, får de frem ulike mønstre i strømningen, forklarer Federico Zenith ved Sintef.

– Om ventilen er 50 prosent åpen, kan operatøren øke åpningen til 51 prosent, senke den til 49 prosent, så opp til 50 prosent igjen, og deretter repetere samme syklus. Ut fra hvor fort eller sakte endringene er, dannes det rytmer eller frekvenser. Vi kan ha en rask brønn, en sakte brønn, en midt imellom osv.

I kontrollrommet vil den totale produksjonen for alle brønnene se litt ruglete ut på skjermen. Men gjennom matematikk og frekvensanalyse deler forskerne opp de ulike signalene – og ender med et produksjonsresultat for hver brønn.

– Når vi vet hvilken frekvens den enkelte brønnen har, kan vi også finne ut hva brønn A eller B har produsert. Slik får vi øremerket produksjonen fra hver enkelt brønn, sier Zenith.

Les også: Omstilling er undervurdert

Billig metode

I dag måles produksjonen til én og én brønn om gangen. Brønnene stenges brått av, og ut fra hvordan trykket endrer seg, kan ingeniørene beregne brønn og reservoar. Slike målinger er tidkrevende, det koster å stenge ned produksjonen, og de utløser også mange sikkerhetsprosedyrer.

– Utgiftene til SmartX vil kun være lønna til den som sitter og styrer ventilene, fastslår professor Bjarne Foss ved NTNU.

– En gavepakke til de olje- og gasselskapene som har stort fokus på kostnader. De har allerede investert milliarder i utstyr på sokkelen, og leter med lys og lykter etter nye variasjoner på gamle metoder, sier Foss.

Forskerne jobber nå på ulike måter for å ta metoden videre via nettverket sitt. De arbeider også med å automatisere målingene. I dag må en kontrollør kanskje sitte og styre chokene på flere brønner etter en tabell. Denne manuelle jobben vil vi gjerne unngå.

Les også: Kalibrering av industrielle målere

Testet og patentert

Metoden er allerede testet offshore på noen gass- og oljebrønner av selskapene Total og GDFSUEZ. Og resultatene er lovende.

I tillegg er ideen patentert i Norge og flere andre land.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.