ARBEIDSLIV

Tar opp kampen mot indiske ingeniører

Veslemøy Nestvold
24. apr. 2006 - 15:57

TADJIKISTAN: Har du behov for billig ingeniørarbeidskraft? Hva med å etablere kontor i Dusjanbe i Tadjikistan?

Her får du ingeniører for 300 dollar måneden og hovedstaden kan tilby både høyhastighets fibernett og kompetente folk.Amerikanere tidlig ute

Tadjikiske Pulat Isobaey (24) tilhører den nye generasjonen ingeniører som jobber for en arbeidsgiver som fysisk befinner seg på den andre siden av jordkloden i Florida, USA.

Myndighetene i landet var raskt ute med å åpne opp for private leverandører av mobiltelefoni og internett. Dermed kan hovedstaden Dusjanbe lokke utenlandske arbeidsgivere med høyhastighets fibernett, flere private mobiltelefonoperatører og god tilgang på ingeniører.

Det betyr at fattige land i Sentral-Asia kan konkurrere med billig ingeniørkraft i India og Kina, og utenlandske aktører har allerede opprettet kontorsatelitter i den tidligere sovjetstaten.Verver studenter

Siden han var ferdig utdannet for et år siden, har Pulat jobbet for det amerikansk eide selskapet Southern Data Stream, lokalisert i La Belle i Florida. De verver aktivt studenter ved universitetet i Ankara fra land i Sørøstasia.

– En av mine medstudenter – en veldig smart gutt med bakgrunn innen olje/gass – fikk tilbud om såkalt «internship» i Florida. Mens han var der, fikk han i oppgave å etablere et kontor i Dusjanbe og ansette ingeniører til å utføre oppdrag.Tolv ansatte

I dag er de totalt tolv ansatte, hvorav seks er ingeniører. Oppgavene varierer fra å administrere og veilede andre internships i Florida og utføre vanlige ingeniøroppdrag som å designe og beregne vvs- systemer, større renseanlegg samt utarbeide tegninger. Alt arbeidet foregår ved hjelpe av mail, FTP, internett, messenger og IP-telefoni.

– Vi bruker alle mulighetene internett gir oss og kommunikasjonen fungerer utmerket, sier Pulat.

Selskapet har også etablert selskap i India som utfører ingeniørtjenester.Tjener mer som translatør

I tillegg til ingeniørjobben, er Pulat translatør for utenlandske firmaer eller organisasjoner på besøk i landet. Som translatør kan han tjene opptil 1000 dollar per måned, tre ganger så mye som ingeniørlønna.

Pulat snakker både russisk, tadjikisk, engelsk og tyrkisk. I tillegg til å kunne språk, har han ingeniørbakgrunn og det gjør ham ettertraktet for utenlandske firma eller organisasjoner som er ute etter byggeoppdrag eller andre type ingeniørjobber.Den nye internasjonale IT-generasjonen

Kontrastene er enorme i Tadjikistan. Mens vi kjører forbi landsbyer og åkrer hvor kvinnene graver i jorda med hakker og spader, er ungdommen i hovedstaden opptatt av mobiltelefoner, internett og diskotek.

Tross stor fattigdom, er arven fra sovjettiden blant annet 95 prosent lese- og skriveferdigheter. Men arbeidsledigheten er stor og fattigdommen synlig i landet som er rikt på vannkraft, men mangler de magiske produktene olje og gass som flere naboland er godt forsynt med.

Pulat kommer fra den kulturelle overklassen i Dusjanbe. Både mor, far og en eldre søster har høyere universitetsutdanning. Selv fikk han et stipend for å studere til kjemiingeniør i Ankara, Tyrkia.

- Jeg gikk på tyrkisk highschool og de tilbød hvert år stipend til universitetet i Ankara. Siden min far er kjemiprofessor, ble jeg påvirket til å velge dette faget. Både fordi han lokket med at han kunne hjelpe meg faglig, men også fordi jeg var nysjerrig på faget.Vil studere miljø

Nå ønsker Pulat å studere miljøledelse i USA.

– Ikke fordi jeg liker faget spesielt, men fordi jeg tror dette er framtida. Bare se på dere fra Norge som kommer hele veien hit til Tadjikistan med penger og miljøprosjekter. Ja, jeg er kynisk. Men jeg ønsker helt bestemt å reise tilbake til hjemlandet mitt etter endte studier. Det er ikke noe mål for meg å bli i USA. Hvert år gir USA seks stipend til Tadjikistan. Jeg håper jeg er så heldig å få ett av dem.Tjener bedre som sekretær

- Er det populært å velge ingeniørfag blant unge tadjikere i dag?

- Nei. Alle vil bli advokat eller økonom.

- Hva med lege?

- Nei, nei, nei. Lønna er dårlig og arbeidet hardt. Et lavstatusyrke hos oss.

Pulat forteller om en kompis som er elkraftingeniør og som jobber på en stor vannkraftutbygging øst i landet. Han tjener rundt 300 dollar mens sekretærene og andre i administrasjonen tjener 400-500 dollar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.