OLJE OG GASS

Tar omkamp med Eni

OPP 20 PROSENT: Funnene på Goliat og Nucula har sørget for at Oljedirekttoratet oppjusterer framtidsutsiktene for nordområdene.
OPP 20 PROSENT: Funnene på Goliat og Nucula har sørget for at Oljedirekttoratet oppjusterer framtidsutsiktene for nordområdene. Bilde: Statoil
Jannicke Nilsen
10. mars 2008 - 07:29

Statssekretær Liv Monica Stubholt (Sp) i OED vil ha en grundig gjennomgang av miljøaspekter og regionale ringvirkninger når det kommer til Enis valg av offshoreløsning for Goliat.

- Selv om rettighetshaverne har konkludert, er ikke dette over. Vi ønsker en grundig gjennomgang av flere alternativer, sier Stubholt til Dagens næringsliv.

Stusser

Gjennomgangen blir en del av forberedelsene til Goliats Plan for utbygging og drift (PUD).

Flere stusser over de enorme sprikene mellom ilandføring til 35 milliarder kroner og offshoreløsning til 25 milliarder kroner, som Enis regnskap konkluderer med, skriver DN.

OED skal gå igjennom regnskapet og stille kontrollspørsmål, og eventuelt hente inn beregningsgrunnlag fra andre kilder. I tillegg skal OED gå igjennom miljøaspekter og lokale ringvirkninger før de tar en konklusjon.

Ikke bare økonomi

- Det er fair at selskapet legger bedriftsøkonomiske hensyn til grunn for sitt valg, men det er også flere faktorer som må gjennomgås. Her er det mange ulike syn. Noen sier at ilandføring er gunstigst for miljøet, andre sier bøyelast. Det samme gjelder arbeidsplasser, sier Stubholt til avisen.

Energibruk for å hente opp oljen kan også bli et stridsspørsmål.

Ifølge kommunikasjonssjef Jone Stangeland i Eni, er beregningsgrunnlaget de har lagt fram presist nok til å si at en offhshoreløsning er mer lønnsom enn ilandføring på alle områder. Bare i forhold til HMS er ilandføring et noe bedre alternativ, sier han til avisen.Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.