IT

Tar med seg hemmelighetene

Lekker: Hemmelig informasjon forvinner ut av bedriftene også lenge etter at ansatte har sluttet.
Lekker: Hemmelig informasjon forvinner ut av bedriftene også lenge etter at ansatte har sluttet. Bilde: Colourbox.com
Espen Zachariassen
1. apr. 2009 - 10:13

I følge en undersøkelse som nylig ble gjennomført av IT-konsernet CA har én av ti arbeidstagere i de nordiske landene tilgang til sensitiv forretningsinformasjon i opptil et år etter at de forlot sin forrige jobb.

Kritisk

Undersøkelsen er gjort blant 1000 mennesker i samtlige nordiske land om hvordan de behandler forretningskritisk informasjon ved jobb skifte.

Ti prosent av de som svarte rapporterte at de fortsatt hadde tilgang til IT-systemene på sin tidligere arbeidsplass opp til et år etter at de forlot jobben.

Fare

CA betegner dette som et klart tegn på at sikkerhetsrutinene er lavt prioritert og setter bedriftene i stor sikkerhetsfare.

- Det er svært viktig at bedriftene er klar over de ansattes tilgangsrettigheter til bedriftsinformasjon. Informasjonen som en HR-ansatt har tilgang til er svært forskjellig til den informasjonen som en salgsrepresentant bør ha tilgang til, sier CA sikkerhetsekspert Ulf Södergren.

Må endres

Han anbefaler at bedriftene må være i stand til å begrense tilgangsrettigheter til alle de ulike systemer når stillingsinstruksen forandres eller ansatte forlater en organisasjon

– Hvis ikke ,vil potensielt viktig konkurranseinformasjon være i sikkerhetsfare, sier Södergren.

Kundeinformajson

De fleste i undersøkelsen hadde tilgang til kundeinformasjon. 7,3 prosent av de som svarte vurderte denne informasjonen som verdifull å ta med seg til neste arbeidsplass.

Det var imidlertid få som rangerte passord høyt på listen over viktig informasjon å ta med seg.

Drøyt 17 prosent av svenske respondenter meldte at stjålet informasjon var verdifull for sine nye arbeidsgivere. Tilsvarende andel i Norge er drøyt ni prosent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.