OLJE OG GASS

Tar ikke stilling til atomkraft

Kola atomkraftverk forsyner all tungindustrien i området med kraft, og kan også bli en energikilde for Shtokman.
Kola atomkraftverk forsyner all tungindustrien i området med kraft, og kan også bli en energikilde for Shtokman. Bilde: Rapp, Ole Magnus
Per Erlien Dalløkken
23. nov. 2007 - 11:38

Som tu.no skrev i går, er det mye som indikerer at utvinningen av det gigantiske gassfeltet vil basere seg på atomenergi.

Det vil StatoilHydro verken bekrefte eller avvise.

Vil ikke spekulere

– Det er altfor tidlig å si noe om hva slags utbyggingskonsept som skal velges for Shtokman. Nå skal vi sammen med Total og Gazprom finne de totalt sett beste løsningene, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro.

Atomenergi er i utgangspunktet kontroversielt i Norge, spesielt knyttet opp mot Kola-atomkraftverket, som er gammelt og går for å være relativt usikkert.

Aanestad vil imidlertid ikke kommentere om StatoilHydro har noen prinsipielle standpunkt i forhold til valg av energikilde.

– Jeg vil ikke bidra til slike spekulasjoner. Det er mye vi skal ta stilling til før akkurat dette spørsmålet, sier Aanestad.

– Uhyre alvorlig

Bellona reagerer kraftig på at russerne vil bruke flytende atomkraftverk for å bygge ut og drive Stockman-feltet.

– Etter min mening er dette uhyre alvorlig. Det må være totalt uakseptabelt både for StatoilHydro og den norske stat som hovedeier å være med på et slikt prosjekt, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

– Vi håper og ønsker at StatoilHydro ikke skal inn i atombransjen. Det må være i strid med alt de står for i miljøpolicy, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Nominasjonsprosess

For øyeblikket er det en prioritert oppgave å nominere hvilke av StatoilHydros folk som kan bekle de forskjellige stillingene i Shtokman Development Company.

Selskapet har gått ut internt og bedt interesserte melde seg.

– Det er ingen tvil om at dette anses som et meget spennende og interessant prosjekt. Vi har nok kapasitet og kompetanse å bidra med, ikke minst nå som Ormen lange og Snøhvit er sluttført, sier Aanestad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.