IT

Tar fargebølgen

VERDENS RASKESTE:Henk Jan Zwiers i Océ har vært prosjektleder for utviklingen av den nye skriverteknologien som henter ut det beste fra både toner- og blekkbaserte skrivere.
VERDENS RASKESTE:Henk Jan Zwiers i Océ har vært prosjektleder for utviklingen av den nye skriverteknologien som henter ut det beste fra både toner- og blekkbaserte skrivere. Bilde: orv
8. mai 2008 - 15:54

Det er ikke hver dag det dukker opp en helt ny fargeteknologi. Men den 7. mai skjedde det da Océ lanserte det de kaller CrystalPoint fargeteknologi. Med en stor internasjonal presselansering ved hovedkontoret i Venlo i Nederland avduket selskapet verdens raskeste bredformatskriver med denne teknologien, og lovte at dette er starten på noe stort.

Ingeniører, arkitekter, byggebransje ,og alle som trenger tegninger og plakater i stort format kan få dem på rekordtid. Like viktig er kvaliteten som konkurrerer med både blekk og laser, men i motsetning til blekk så handler dette om vannfaste utskrifter.



Beste av begge

Den nye skriverteknologien er en kombinasjon av den vi finner i både blekk- og laserskrivere. Som laserskrivere bruker den en toner i form av en farget polymer. Og på samme måte som en blekkskriver benytter den en dråpeteknologi som skyter fargedråper over på mediet.

For å forsyne skriverne med fargetoner har Océ bygget en ny fabrikk. Her lager de tonerkassetter som inneholder 500 små polymerkuler, hver på et gram. Fire slike settes inn i skriveren, og kulene mates inn etter behov. Inne i skriveren varmes kulene opp til rundt 130 grader som gjør at de smelter. Smelten har ifølge Océ en gelform som mates inn i skrivehodet hvor den skytes over på mediet av en piezoelektrisk pumpe.

Skriveren har åtte hoder, hver med 256 dyser som skyter 18 000 dråper hver i sekundet. Til sammen er det nok til å skrive et A0-ark på ned mot 30 sekunder.



Allsidig

– Dette er langt mer enn bare en skriver. Det handler om å belegge en overflate med polymer, og det er knapt noen grenser for hva vi kan bruke det til. Ved første øyekast kan vi skrive på all slags papir, men hvem vet, kanskje vi kan bruke den til å skrive ut solcelleelementer om noen år. Det er bare fantasien som begrenser oss, men vi er allerede i samtaler med selskaper som ønsker å se på slike muligheter, sier Henk Jan Zwiers. Han har vært prosjektleder for utviklingen av teknologien og skriveren.

– Vi kan skalere denne teknologien både opp og ned, men nå får vi konsentrere oss om at vi faktisk har lansert en temmelig revolusjonerende skriver som slår alt annet på markedet. Nå har vi tatt det første tunge skrittet med teknologiutvikling. Resten er lett. Prinsippene i teknologien er enkle, men det har likevel vært vanskelig å utvikle den. Ideen med å kombinere det beste fra blekk og toner startet for ti, tolv år siden, men nå er vi i mål, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.