NYHETER

Tar entreprenørene fatt

Trafikkdirektør i Vegdirektoratet, Eva Solvi, lovet økt innsats for bedre vintervedlikehold særlig på gangveger og busslommer.
Trafikkdirektør i Vegdirektoratet, Eva Solvi, lovet økt innsats for bedre vintervedlikehold særlig på gangveger og busslommer. Bilde: Jarle Skoglund
Jarle Skoglund
15. sep. 2005 - 13:57

- Vinterundersøkelsen fra siste vinter viser at Statens vegvesen ikke klarer å tilfredsstille de forventningene som trafikanter og fotgjengere har til hvordan fremkommelighet og standard skal være. Særlig er det brøyting og strøing av gangveger og bussholdeplasser som publikum synes er for dårlig. Dette har vi sett flere år på rad, og det ønsker vi å gjøre noe med, forteller Vegdirektoratets øverste ansvarlige for vintervedlikeholdet, Eva Solvi.Kan være flere årsaker

Hun understreker at det for Statens vegvesen er viktig å få klarhet i hva publikum forventer av standard på vintervegene, og hvorfor.

- Mye tyder på at folk forventer bedre standard i dag enn tidligere. Kanskje har det med at vi har hatt endel milde vintre med lange perioder med bare veger, og at trafikantene glemmer hvordan ordentlig vinterføre kan være. Det i kombinasjon med at det er en tendens i tiden å forvente av offentlige etater leverer det folk vil ha, påvirker noe av besvarelsene.

- Men som ansvarlige for tilstanden på vegnettet må vi forbedre oss. Det vil vi gjøre ved å være tydeligere i pressen om hva som skal være standarden, og hva som er riktig å forvente av kvalitet på brøyting og strøing innenfor de økonomiske rammene som er stilt til rådighet fra Stortinget.

- Det andre vi gjør er å avholde vinteroppstartsmøter med entreprenørene i alle regionene . Her gjennomgår vi standardene, og skjerper inn mer enn noen gang at de skal følges opp, forteller SolviIngen ny standard

Foreløpig er det ikke snakk om skjerpe vinterstandarden, men heller å skjerpe inn overfor entreprenørene at den etterleves. For å sikre seg at det skjer vil byggherresiden i Statens vegvesen øke antall stikkprøver.

- Dessuten har vi nå på plass er enhetlig system for sanksjoner mot de av entreprenørene som ikke gjør jobben i henhold til avtale. Det innebærer at vi innfører trekk, med "bøter". fra 10 000 kroner og opp til 100 000 kroner.

Eva Solvi innrømmer at det kan være elementer i funksjonskontraktene som innebærer at det kan lønne seg for entreprenøren å ikke utføre oppdrag i henhold til standarden. Statens vegvesen vurderer også om det i tillegg kan innføres en ekstra bonus for de som gjør jobben ekstra bra,men det er et tankekors at det skal være behov for ekstra bonus for faktisk å gjøre jobben som er avtalt..

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.