OLJE OG GASS

– Taper milliarder på gassalg

Ole K. Helgesen
1. apr. 2009 - 07:24

Den britiske spotprisen på naturgass raser, og ligger nå under halvparten av langsiktige europeiske gasskontrakter.

Mindre behov

Energirådgiver Karen Sund mener Norge må vurdere å justere produksjonen mer etter prissignalene.

– De fleste kundene på kontinentet har langtidskontrakter på norsk og russisk gass. Nå har disse mindre behov for gass. Dette fører til at Norge og Russland har mer gass som kan selges på spotmarkedet – hovedsakelig i Storbritannia for Norges del, sier Sund.

Marked i ubalanse

Hun sier at Norge er den største leverandøren av gass til Storbritannia og påvirker derfor prisen i dette markedet.

– Prisen er mer enn halvert siden i sommer. Vanligvis er det høyere priser om vinteren. Dette taper alle på, både den norske stat, olje- og gassprodusentene og britiske produsenter. Likevel fortsetter man å produsere og dermed øker volumene til Storbritannia. Vi kan tape milliarder av kroner og renommé som en forutsigbar gassaktør på dette.

Sund understreker at det er noen tekniske utfordringer knyttet til kvaliteter og transport hvis man skal redusere gassproduksjonen.

Men hun mener likevel at hovedårsaken til at produksjonen kjøres for fullt er at de norske aktørene ikke har kultur for produksjonsjustering.Vant med oljesalg

– Dette er en tankegang som er preget av mange år med vekst i etterspørselen og at gass ofte regnes som et biprodukt av oljeproduksjon. De er heller ikke vant med å kunne påvirke markedet ettersom de er vant med å selge olje.

Tidligere har EU anklaget Norge for å styre gassmarkedene ved samordnet salg.

– Dette har også gjort norske selgere forsiktige. Men det er likevel både mulig og forventet at man er rasjonell og reagerer på prissignaler i et velfungerende spotmarked, sier Sund.

Hun sier at britene ikke forstår Norges logikk. Det har blant annet blitt spekulert i om Norge prøver å manipulere markedet.– Ikke aktuelt

StatoilHydro har imidlertid ingen planer om å redusere gassproduksjonen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Det er ingen endringer i StatoilHydros produksjonsmål. Men vi har til en hver tid en rekke kommersielle verktøy vi tar i bruk for å sikre høyst mulig verdi på gassen. Blant annet utnytter vi gasslager og svingproduksjon i volum, tid og geografi. I tillegg kan vår tradingorganisasjon kjøpe og selge for å optimalisere leveransene våre i forhold til markedets etterspørsel, sier StatoilHydros pressetalskvinne for naturgass, Rannveig Stangeland.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.