DATATELE

Tankeleserspillene kommer

TANKEKRAFT: Ny teknologi lar deg styre spill ved hjelp av hjernebølger. President i Emotiv, Tan Le, demonstrerer her selskapets nye tankeleserhjelm.
TANKEKRAFT: Ny teknologi lar deg styre spill ved hjelp av hjernebølger. President i Emotiv, Tan Le, demonstrerer her selskapets nye tankeleserhjelm. Bilde: unknown

De amerikanske selskapene Emotiv Systems og NeuroSky har lenge samarbeidet om å utvikle tankeleserteknologi for bruk i PC-spill. Nå ser det endelig ut til at de har lykkes.

Omformer hjernebølger

Selskapene har nylig vist frem sin sensorhjelm, som skal gjøre det mulig å omforme hjernebølger til kommandoer i spill og elektroniske apparater.– De fleste fysiske spill er egentlig også psykiske spill. Du må opprettholde et svært høyt oppmerksomhetsnivå for å oppnå suksess. Denne nye teknologien gjør leker og videospill mer virkelighetstro, sier Koo Hyong Lee, direktør for teknologi i NeuroSky til Usatoday.com.

EEG-signaler

NeuroSkys system bruker avanserte EEG-signaler for å skape såkalt "biofeedback". En EEG-hjelm brukt på et sykehus har normalt mer enn hundre elektroder og er avhengig av en ledende gelé for å fungere.

– NeuroSkys tørr-aktive sensorer trenger ingen gelé, er på størrelse med en tommelfingernegl og kan brukes i headset som kan selges for så lite som 20 dollar, sier administrerende direktør i NeuroSky Stanley Yang.

18 sensorer

Emotiv Systems har bygget videre på dette og laget spillhjelmen, som til sammen har 18 sensorer.

– Hjelmen oppfyller fantasien om telekinese, sier direktør i Emotiv, Tan Le.

Med hjelmen skal du kunne styre en spillkarakter bare ved hjelp av tankekraft, og teknologien gir også muligheter til for eksempel å bytte sang på iPoden uten å måtte grave etter den langt nede i lomma.

Sinnsstemning, ansiktsuttrykk og handlinger

Signalene fra hjelmen skal kunne brukes på tre forskjellige måter - "Affectiv", "Cognitiv" og "Expressiv". Signalene sendes trådløst til datamaskinen, og denne står for tolkingen.

– Spillere kan manipulere virtuelle objekter kun ved hjelp av tankekraft. For første gang kan fantasien av magi og overnaturlige krefter oppleves, skriver Emotiv på sine nettsider.Wii, 360 og PS3

Det eksisterer allerede en prototyp av hjelmen, og den skal kunne kobles trådløst til både Nintendo Wii, Xbox 360 og Playstation 3. Denne er også tilgjengelig for spillutviklere, slik at det ikke er umulig at vi vil ha spill klare til hjelmen kommer på markedet en gang neste år.

Prisnivået er ikke kjent, men Randy Breen i Emotiv Systems sa til PCworld.com i forbindelse med Game Developers Conference tidligere i år at prisen fra et forbrukerståsted vil bli "veldig fornuftig."

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.