NYHETER_BYGG

Tålte ikke regn

Lørenskog: Benterud skole stod ferdig i 1999. I 2000 fikk skolen hederlig omtale under utdelingen av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementets årlige Skolebyggpris. Men knapt to år etter åpningen har kommunen måttet punge ut med én million kroner til utbedringer på grunn av vann som har trengt inn gjennom fasaden.

Nå strides de involverte parter om hvem som har ansvaret for fadesen.

Bygge- og vedlikeholdssjef Per Nordli i Lørenskog kommune er forsiktig med å uttale seg: - Vi er midt inne i en reklamasjonssak som kan havne i rettsapparatet. Det er derfor ikke riktig av meg å fordele skyld her og nå, sier han.

Hvit tegl

Eksperter fra Mursenteret, Byggforsk og Mycoteam har vurdert skadene. På grunnlag av råd fra dem er skadene utbedret. - Arbeidene har kostet oss rundt èn million kroner. Dette ønsker vi selvfølgelig å få dekket, sier Nordli.

Benterud skoles hvite teglstensfasade slipper inn mer vann enn rød tegl gjør, noe som er et velkjent fenomen. Arkitekten ønsket en fasade uten synlige beslag rundt vinduene, og derfor valgte kommunen en innvendig drenering som skulle lede vannet til sidene og ut på bakken. Dette har ikke fungert. Vannet har blitt stående inni veggen eller kommet ut rundt vinduene og forårsaket fukt og råteproblemer.

Motstridende

Ifølge sivilarkitekt Ola Helle hos Kristin Jarmund Arkitekter AS er ikke arbeidet utført i tråd med tegningene. Motpart og prosjektleder Olav Bjørnerås hos entreprenør Martin Olsen & Sønner hevder på sin side at all erfaring tilsier at vinduer bør stå helt ut i ytterveggen i en slik teglstensfasade.

Vinduene har nå fått tradisjonelle beslag utvendig, og gipsplater og isolasjon er skiftet ut der mugg er påvist.

Les mer om: