Tåler en smell

ROBUSTE: Alle de elleve svenske kjernekratverkene tåler en flystyrt. FOTO: RINGHALS AB
ROBUSTE: Alle de elleve svenske kjernekratverkene tåler en flystyrt. FOTO: RINGHALS AB

De svenske kjernekraftverkene er konstruert for å lukke inne følgene av en hendelse på innsiden. Samtidig beregnet man beskyttelsen slik at den også klarer å stå imot kreftene fra et styrtet småfly. Samtlige verk har filtrering av utstrømmende luft og damp. Finleser du rapporten, som er utgitt av Statens Kärnkraftsinspektion (SKI) står det også at det ikke er til å unngå at et bevisst angrep fra terrorister vil kunne skade enkelte av verkene.

Bygget i betong

Rapporten forteller videre at om et stort, fulltanket passasjerfly flys inn i et av verkene, så vil resultatet selvsagt avhenge av treffvinkel og -sted. Reaktorene er bygget inn i betong. Det er ikke sannsynlig at hele strukturen knuses. Det er videre sannsynlig at filtersystemene effektivt vil kunne ta hånd om utlekkende radioaktiv damp. Dessuten antas sannsynligheten for et direkte angrep av denne type for svært lav.

Alt i alt betyr dette at rapporten frikjenner de svenske verkene, som altså ikke trenger ytterligere beskyttelse. Det er viktigere å sørge for at fly ikke kommer kommer under terroristers kommando enn å forsterke verkene ytterligere, anser SKI.

Må ansette 1000

For øvrig mener verkene at de i løpet av fem år må ansette rundt 1000 mennesker. Dette er en følge av naturlig avgang, idet de fleste ble ansatt midt I 70-årene. Det dreier seg om folk med så vel teknisk som administrativ bakgrunn.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.