PRODUKTNYHETER

Talentfull Q

Hugo Ryvik
1. feb. 2002 - 09:22

Høyere ytelse og økt funksjonalitet kjennetegner den nye programmerbare logiske styringen (PLS) fra Mitsubishi Electric. Styreenhetens styrke er at den kan ha fire hovedfunksjoner i samme enhet. I tillegg til å virke som en vanlig PLS, kan den utføre bevegelsesstyring, fungere som PC og være IT-sentral.

Utstyrets egenskaper gjør at direktør Trond Saastad ved Beijer Electronics AS, som importerer utstyret til Norge, øyner muligheten til å vokse i et marked hvor selskapets markedsandel i dag er tilnærmet lik null; nemlig prosessindustrien.

Ekte multiprosessor

Opptil fire ordinære prosessorenheter kan monteres på samme bakplate. Hver av disse kan ta seg av sin dedikerte styringsoppgave. Dermed kan forskjellige anleggsdeler i et produksjonsanlegg styres mer effektivt og med mindre risiko for å overbelaste hjernene i systemet. Du kan også kombinere spesielle prosessorer for avansert bevegelsesstyring med de andre datahjernene, men da kan du bare ha tre hjerner til sammen.

Den matematiske kapasiteten er angivelig kraftig forbedret. Flyttallsaritmetikken jobber hele 40-50 ganger raskere enn selskapets gamle PLS-generasjon, ifølge produktsjef Per Willy Skar. Men hvis du skal gjøre avanserte matematiske beregninger, må du likevel plugge inn en egen PC-modul til om lag 40.000 kroner i tillegg. Da får du en Windows NT/2000-basert IT-sentral i industriell utførelse å leke deg med.

Forsinket lansering

Utover fire i en-løsningen yter ikke Melsec Q mer enn hva kresne brukere forlanger som et minimum av en moderne PLS. I likhet med de fleste konkurrentene har Mitsubishi et Ethernet-kort som du kan plugge inn i systemet. Da får du en nettserver med innebygd e-post klient, samt muligheten for å sende SMS-meldinger og overføre filer via File Transfer Protocol (FTP).

At prosessorytelsen er langt høyere enn den forrige PLS-generasjoner, er nærmest en selvfølge med dagens teknologiutvikling. Det samme gjelder at utstyret har innbygde PID-regulatorer, kan håndtere flere tusen inngangs- og utgangssignaler, og at programmeringen utføres i henhold til IEC-standarden 61131-3.

Det siste er for øvrig årsaken til at lanseringen av Melsec Q i Europa skjer først nå, hele ett og et halvt år etter at systemet ble introdusert i Østen. Der stilles det andre nemlig krav til programmeringsverktøyet. Europa måtte vente til programvaren GX IEC Developer var ferdig utviklet.

Lite som skiller

Moderne PLS-er skiller seg ikke nevneverdig fra hverandre verken når det gjelder pris, teknikk eller pålitelighet. Derfor er leverandørenes evne til å gi kundene god og rask service en enda viktigere faktor enn før for å lykkes.

Beijer Electronics har bygd opp en robust serviceorganisasjon. I sommer introduserte firmaet også et nettbasert supportsystem. På selskapets hjemmeside kan du laste ned veiledninger, tekniske dokumenter, oppgraderinger og funksjonsfiler til PLS-ene. Du kan også sende spørsmål med e-post direkte til supportavdelingen, som behandler sakene fortløpende. Alle henvendelser blir lagret i en database. Du kan når som helst gå inn på supportsidene og se status på dine aktive saker og en statistikk over saker som er avsluttet.

- Dette har blitt en populær tjeneste. De fleste henter bare dokumenter, men til nå har 166 personer også registrert seg med brukernavn og passord. Foreløpig er det bare én til to supporthenvendelser per dag som kommer via nettsidene, men vi regner med at det vil øke raskt etter hvert som vi lærer kundene i å bruke den nye supportkanalen, forteller teknisk sjef Torbjørn Rud.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.