NYETEKNOLOGIER

Taktiske Teodor

Stein Jarle Olsen
11. des. 2008 - 10:33
Vis mer

Forsvarets gamle EOD-roboter (Explosive Ordnance Disposal, eksplosivrydding) ved navn Blaster ble parkert fordi de begynte å skyte på egen hånd (!).

Nye roboter

I år har Forsvaret derfor anskaffet nye roboter, kalt tEODor (Tactical Explosive Ordnance Disposal Observation Robot). De er produsert i Tyskland, og benyttes av de fleste NATO-land, skriver Forsvarets magasin Forum.

TEODor tar seg av de aller farligste jobbene, som for eksempel å ødelegge terrorladninger eller skyte på mistenkelige gjenstander.

Vanngevær

Og til det bruker han et særdeles kraftig vanngevær, med et trykk på vannet på flere tonn. Vann brukes for å hindre at gnister antenner eventuelt sprengstoff.

– Det som er viktig, er at operatøren kan sitte på et sikkert sted og få nærbilder av det mistenkelige objektet via kameraene. Han skal primært prøve å ødelegge mekanismen uten at sprengladningen går av, sier major Frank Pettersen til magasinet.

Bombedrakt

Etter å ha forsøkt å nøytralisere gjenstanden, åpnes det for at personell kan nærme seg.

– Den første som går frem, har normalt på seg bombedrakt, sier Pettersen.

Stille

Robotene er plassert over hele landet for å kunne settes inn i farlige situasjoner kjapt. Foreløpig har ikke bruken vært stor.

– Vi har hatt noen få oppdrag her hjemme, men de fleste har vært falsk alarm. Roboten er også dimensjonert for oppdrag ute, og vi har et par i Afghanistan. Tre fjerdedeler av tapene i internasjonale operasjoner skyldes improviserte sprengladninger, sier Pettersen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.