GUIDER

Ta i bruk mobilen når du sykler

Sykler du? Her er noen tips til smart mobilbruk mens du tråkker.

Marius ValleMarius ValleJournalist
16. apr. 2012 - 16:00

Hvis du stadig vekk befinner deg på sykkelsetet har du sikkert med mobilen din også. Så hvorfor ikke ta den i bruk til noe smart?

Mobilen kan fungere som speedometer, veiviser og mye annet, og om du er redd for å gå tom for strøm finnes det løsninger for dette også.

Her er våre tips til mobilbruk bak styret. Hva er dine?

Skaff en mobilholder til sykkelen

Før vi gir tips og råd om å bruke mobilen mens du sykler skal vi like greit anbefale deg å gå til innkjøp av en mobilholder til sykkelen. Med en slik fester du ganske enkelt mobilen til sykkelstyret, slik at du slipper å fikle med den mens du tråkker.

Dette gjør det også enklere å ta samtaler mens du er på veien. Disse finnes i forskjellige prisklasser, fra de helt enkle til under hundrelappen, til sprutsikre vesker som gjør det tryggere å bruke mobilen i allslags vær.

En sprutsikker veske er for øvrig ikke nødvendig dersom du allerede har en telefon som tåler en vannsprut.

Bruk tryggere øreplugger

Vi går ut i fra at du bruker hjelm når du er ute og sykler i trafikken. Men hører du også på musikk? 

I så fall er det ikke så dumt å tenke over hva slags øreplugger du bruker. Dersom du har øreplugger som stenger ute lyden fra omgivelsene er det ikke lett å høre om det kommer noen bak deg. Å tenke over hvilke øreplugger du bruker på sykkelturen er derfor en veldig god idé. Den typen som ikke stikkes inn i øregangen er gjerne et godt valg.

Om du har øreplugger som festes inni øregangen som en propp fulgte det sikkert med propper av forskjellig størrelse sammen med pluggene. Det kan være lurt å forsøke mindre propper, slik at mer lyd slipper inn fra omgivelsene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Lad mobilen mens du sykler

Er du ute på lengre sykkelturer er det ingen dum idé å bruke sykkelen til å lade mobilen. Det eneste du trenger er i prinsippet en dynamo.

Faktisk har Nokia laget en slik lader, som lader telefoner ved hjelp av en vanlig dynamo. Ulempen er at laderen er laget for Nokia-telefoner med den gamle laderpluggen til Nokia, og ikke en vanlig USB-lader. Settet selges av CDON.no for 319 kroner. Vi tipper det går an å bruke en overgang fra Nokia-lader til USB, uten at vi har prøvd det selv.

Etter en kjapp runde på Google viser det seg at det finnes flere alternativer, som SpinPOWER S1 fra Bike2Power. Dette er et sett som inkluderer både holder, dynamo og alt annet du trenger for å lade mobilen din. Settet koster 113 dollar (657 kroner) inkludert frakt. 

Bruk mobilen som speedometer

Det er noe tilfredsstillende med å vite hvor fort det går når man sykler. I barndommen hadde de tøffeste speedometer på sykkelen. I dag trenger du verken å være spesielt tøff eller ung for å få til dette. En smarttelefon med GPS er alt du trenger.

Har du en iPhone kan du for eksempel laste ned Fast, som i tillegg til hastighet viser deg toppfarten din.

Har du Android-mobil kan du teste ut GPS Speedometer, som viser deg hastighet, avstand og mye annet. 

Windows Phone 7-brukere kan for eksempel sjekke ut Bike Speedometer.

Mobilen som bremselys

Har du ikke bremselys på sykkelen? Ingen problem. Mobiltelefonen kan gjøre jobben for deg. Bare fest mobilen med skjermen pekende mot trafikken bak deg, og sykle i vei.

Konseptet er veldig enkelt: Bevegelsessensoren i mobilen kan lett merke brå nedbremsinger, og en app kan derfor endre skjermbilde utifra dette. Kanskje ikke noen skikkelig erstatning for et bremselys, men det kan være greit å ha i bakhånd.

Til iPhone får du BrakeLights for sju kroner, mens Android-brukere kan teste ut Brake Lamp som er gratis.

Mobilen som sykkelcomputer

Dersom du bruker sykkelen til trening kan det være greit å få skikkelig oversikt over øktene dine. Det finnes flere apper som kan gjøre dette, og det eneste du i prinsippet trenger er en vanlig treningsapp.

Du kan for eksempel bruke Garmin Fit, Endomondo, eller SportyPal. Tanken er at du stiller appen inn til å logge turen din med GPS, og så kan du etterpå se hvor langt du har syklet, hvor mange kalorier du har brukt, hvor raskt det har gått og mye annet.

Dataene kan lastes opp til en nettjeneste, slik at det er lett å holde oversikten. 

Dersom du vil ha mer ut av det kan du også kjøpe deg et pulsbelte du kobler til mobilen, så kan appen også registere hvor hardt du har trent.

Last ned Endomondo (iPhone/Android/WP7), Garmin Fit (iPhone/Android) eller SportyPal Bike for iPhone.

Finn deg en sykkel

Om du bor i eller er innom Oslo og vil låne deg en sykkel kan du ganske enkelt hente deg en bysykkel. Disse er plassert rundt omkring, og krever at du har et årsabonnement for å bruke dem. Om du bare er på besøk er det mulig å kjøpe turistkort.

Med smarttelefonen din kan du ganske enkelt se hvor det er ledige sykler i nærheten, slik at du kan låne deg en sykkel. Om du er ferdig med en sykkel kan du også finne ut hvor det er ledig plass å låse den.

Android-brukere kan laste ned appen Bysyklist Oslo, som er en uoffisiell app. Denne finner informasjon om hvor det nærmeste sykkelstativet er.

Oslo Bysykkel er et alternativ for Windows Phone 7-brukere, som gir deg omtrent samme funksjonalitet som Android-appen.

iPhone-appen Sykkel i Oslo har flere funksjoner, inkludert mulighet for å finne bysykler. Men det er ingen informasjon om hvor mange ledige sykler som er på de forskjellige stativene. Til gjengjeld har appen oversikt over sykkelparkeringer.

Andre tips?

Dette er selvsagt ingen utfyllende liste. Vi regner med at du sitter med noen gode tips selv, eller kanskje har bedre forslag til våre tips. Vi setter pris på tilbakemeldinger i kommentarfeltet.LES FLERE GUIDER:

Slik tar du full kontroll på bilen


7 ting du kan bruke din gamle mobil til

Slik sjekker du dataforbruket ditt

Smarte tips til deg som skal kjøpe mobil på nett

Gjør mobilen din om til en spillmaskin

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.