ARBEIDSLIV

Ta en nano-master på atomsløyden

Nanolaboratoriet ved NTNU blir en grunnpillar i masterstudiet i nanoteknologi ved NTNU. Professor Thomas Tybell studerer en prosess i en elektrolyseovn.
Nanolaboratoriet ved NTNU blir en grunnpillar i masterstudiet i nanoteknologi ved NTNU. Professor Thomas Tybell studerer en prosess i en elektrolyseovn. Bilde: NTNU
Atle Abelsen
5. apr. 2006 - 08:00

Dermed får studentene endelig samme muligheter i Norge som i Lund og København.

Hvert år skal 30 studenter få anledning til å fordype seg i et av de viktigste teknologiområdene i det 21. århundret.

– Flere av våre studenter ved andre studieretninger har allerede orientert seg inn mot nanoteknologiske områder. Men det er først nå studentene får anledning til å møte nanoteknologien som kjerneområde allerede fra første studiedag, sier professor Thomas Tybell.

Nano fra første dag

De tre første årene blir teoritunge, med spesielt vekt på fag som matematikk, fysikk, kjemi og elektronikk. Tredje året er det meningen at studentene skal begynne å velge fagretning.

– Pr i dag er det fire fagretninger som kommer til å være aktuelle. Det gjelder nanoelektronikk, nanostrukturerte materialer, bionanoteknologi og energi & miljø. Dette er fagretningene som et tverrfaglig utvalg pekte på, da NTNUs tidligere rektor bestilte en analyse av hvilke områder NTNU bør satse på i årene framover, sier Tybell.

Han nevner stikkord for fagretningene som spintronikk, polymerer, katalyse, smarte medisiner, hydrogen og nye solceller for å illustrere noen få av områdene studentene kan gjøre karriere innenfor.

– Noe av det viktigste blir å levere fagfolk til industrien som har «hands-on-erfaring» på disse områdene, sier Tybell.

Atomsløyd

Dette skal studentene få i det nye nanoteknologiske laboratoriet, der Tybell er leder.

I sommer åpner renrom for kjemiske metoder, der studenter og forskere kan arbeide med nanopartikler og nanorør. Neste år skal hele det ca. 500 kvadratmeter store laboratoriet være etablert også med renrom for fysikalske og biologiske metoder.

Masterprogrammet leder til Master i teknologi/Sivilingeniør innen Nanoteknologi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.