SAMFUNN

Synlig nok

2. mai 2001 - 17:25

Selv er han ikke så vanskelig å observere– med sine to meter på sokkelesten. Etter bare såvidt å ha blitt varm i direktørstolen i RIF skal han snart lede foreningen inn i en ny dimensjon. På foreningens selskapsmøte på Lillehammer like før nasjonaldagen legges det frem forslag om å endre navnet til Dimensjon. Det kan bli en RIF-lig debatt!

Sivilingeniøren fra Odal med geoteknisk planlegging som spesialfelt har erfaring fra Noteby, flere avdelinger i NSB og Jernbaneverket og fra årtusenskiftet i RIF. Den verste oppgaven han har hatt, var å formidle budskap om død og ulykker da han var informasjonsansvarlig i Jernbaneverket.

Som geotekniker følte han presset fra kvikkleiren både natt og dag under utgravingen av tomta for Oslo City. Spunten stod som en fjær i Nord-Europas dypeste byggegrop av denne art. Kalkulatorene glødet og grenser ble sprengt – men stålnålene holdt det de skulle, og står godt ennå.

RIF-direktøren mener at norske rådgivere er bedre enn de fleste innen mange områder, men trekker spesielt frem energi, vann, dammer og tunneler – selv om han har egen erfaring fra Romeriksporten og hus på Hellerud. Innen telekommunikasjon er vi også i toppen i Norge. Men han tror ikke at byggherren nødvendigvis får det beste og nyeste når det benyttes totalentrepriser, selv om det er effektivt og rimelig. Driftskostnadene gjennom bygningens levetid blir ofte heller ikke tilstrekkelig vektlagt, og det er disse kostnadene som er viktig for byggeieren.

Fra lang tid tilbake har Hellas vært ferienes drømmeland for Saghaugfamilien. Men sammen med kone og to gutter er Tor Saghaug like opphengt i norske feriemuligheter og selv er han en ivrig bruker av Østmarka i alle årstider. Han trives godt i det våte element, både i Hellas og hjemme, bare varmen er der.

Oslomaraton er greitt nok, men milløp og orientering passer temperamentet bedre. For temperament har odalsgutten, selv om det skal mye til å lokke argsinnet frem, og lite til før det gir seg. Han mener at det av og til flommer over fordi han ikke i tide gir tilstrekkelig klare beskjeder.

Når dokumenthaugen er eliminert og faglitteraturen unnagjort, leser han gjerne krim. Men det blir stort sett bare ved påsketider selv om han er en skikkelig lesehest. Valgspråket er japansk: – Nå har vi det fryktelig travelt – nå må vi bruke god tid på planleggingen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.