INDUSTRI

Syltynn solkraft

Finn Halvorsen
19. des. 2007 - 22:11

Fabrikken til Nanosolar i San Jose skal være i full produksjon i 2008 med en produksjonskapasitet pr år tilsvarende hele 430 MW.

Dette er mer enn all annen solcelleproduksjon i USA til sammen. Selskapet hevder deres teknologi har soleklare fortrinn i forhold til silisumbserte solceller fra de norske selskapene REC, Norsun og andre.Lover mye

Nanosolars grunnlegger og administrerende direktør Martin Roscheisen sier at deres tynnfilm solceller basert på en kobber-indium-gallium-selen (CIGS) legering nå har samme virkningsgrad som silisiumbaserte solceller.

Men de er mye billigere å produsere, mellom en femdel og en ti-del av kostnadene som produksjon av norske silisiumbaserte solceller.

Det kommer blant annet av at produksjonen foregår som en trykkeprosess på et fleksibelt substrat, i motsetning til konkurrerende tynnfilmteknologi som stort sett har benyttet glass som substrat.Skeptisk

Teknologidirektør Erik Sauar hos REC er skeptisk til Nanosolars muligheter til å holde hva de lover.

- De har foreløpig produsert flere pressemeldinger enn produkter. Det er sparsommelig med publiserte teknologifakta, som for eksempel virkningsgrad og faktisk produksjon, sier Sauar i en kommentar.

- Generelt vet vi også at CIGS-teknologien byr på store utfordringer med hensyn til værbestandighet. De tåler omtrent ikke fuktighet i det hele tatt. Og det å lage en tett forsegling på et fleksibelt produkt er en høyrisikoøvelse, sier Sauar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.