BYGG

Sykehus med peis

Det skal bli hjemmekoselig på Haraldsplass sykehus.

ATRIER: Det nye sykehuset får to atrier med pasientrom og andre rom plassert rundt disse. Målet er å klare energiklasse A.
ATRIER: Det nye sykehuset får to atrier med pasientrom og andre rom plassert rundt disse. Målet er å klare energiklasse A. Bilde: C. F. Møller
Joachim Seehusen
16. mars 2012 - 13:27

Haraldsplass

  • Det eksisterende sykehuset fra 1970, som fortsatt skal bestå, har 184 sengeplasser.
  • Nå kommer ytterligere 108 sengeplasser over tre etasjer og 10 000 m².
  • Et underjordisk P-anlegg får plass til 400 biler.
  • Det er forventet byggestart i 2014 og ferdigstillelse i 2015.

     

Det private sykehuset Haraldsplass i Bergen skal utvides med et nytt bygg.

Arkitektfirmaet C.F. Møller sammen med Norconsult og Asplan Viak vant konkurransen med et konsept der de tradisjonelle korridorene er fjernet.

Alle sengerommene er plassert rundt to atrium. Resultatet skal bli åpne fellesrom og mer effektiv logistikk.

Les også: Slik vil ny teknologi forandre helsevesenet

Enkeltrom

Pasientene får enkeltrom, og det blir også montert peiser i det nye sykehuset. Tanken er at noe av institusjonspreget skal fjernes, og erstattes med en mer hjemmekoselig atmosfære.

I konkurranseutlysningen var det stilt krav om å tenke miljø og energi, uten av det var spesifisert mer.

– Jeg kjenner ikke til noe sykehus som har energiklasse A, men vi tror vi skal klare det, forteller arkitekt Florian Wagnerberger hos C.F. Møller.

Taket får 40 cm isolasjon og veggene 30 cm, vinduene blir trelags. Spillvarme fra det eksisterende sykehuset benyttes til oppvarming.

Energikonsulenter fra Norconsult har vurdert bygget og kommet til at det skal være mulig å nå klasse A. Ved hjelp av atriene er det også mulig å få en kompakt bygningskropp.

1200002874.jpg

Godt helsefag

Terje Steen Edvardsen, administrerende direktør i stiftelsen Bergen Diakonissehjem var formann i juryen som vurderte forslag fra Origo Arkitektgruppe, Link Arkitektur og Narud Stokke Wiig Arkitekter og Planleggere, i tillegg til vinneren.

– Vinnerutkastet har vakre arkitektoniske løsninger som samtidig møter kravene til logistikk og helsefag. Vi hadde lange diskusjoner om to av kandidatene før vi landet på C.F. Møller. Nummer to hadde gode og uortodokse postløsninger og en god tunfilosofi, men svakheten var at det manglet fleksibilitet og mulighet til fremtidig endring, sier Edvardsen.

– Har du hørt om sykehus med peis noen gang?

Latter fyller telefonen.

– Nei, det har jeg ikke. Men sykehusets slagord er kompetanse med hjertevarme, og da passer det inn.

1200002873.jpg Les også: Vil spore pasienter med ultralydsender

Les mer om: