ARBEIDSLIV

Sykefraværet har gått opp

Sykefraværet var på 6,2 prosent i tredje kvartal, viser sesongjusterte tall fra Nav og SSB. Det er en oppgang på 5,9 prosent fra andre kvartal. 

– Koronapandemien har hatt en større effekt på sykefraværet i tredje kvartal enn i andre kvartal, påpeker Nav-direktør Hans Christian Holte.
– Koronapandemien har hatt en større effekt på sykefraværet i tredje kvartal enn i andre kvartal, påpeker Nav-direktør Hans Christian Holte. Foto: Lise Åserud / NTB
2. des. 2020 - 10:18

– Sykefraværet er høyere enn før koronapandemien, men fortsatt litt lavere enn i første kvartal, da pandemien brøt ut i Norge, skriver Nav i en pressemelding.

Det sesongjusterte sykefraværet er 0,4 prosentpoeng høyere enn i tredje kvartal i 2019 da fraværet var på 5,8 prosent. Tall som også er justert for influensa og korona, viser derimot en noe lavere oppgang fra 5,9 til 6,1 prosent.

Det totale sykefraværet i tredje kvartal var på 4,8 prosent for menn og 7,9 prosent for kvinner.

Større koronaeffekt

Det sesongjustere legemeldte fraværet var på 5,3 prosent i tredje kvartal i år, mens egenmeldt sykefravær var på 1 prosent i tredje kvartal i år. Det er en oppgang på hele 41 prosent fra foregående kvartal.

– Koronapandemien har hatt en større effekt på sykefraværet i tredje kvartal enn i andre kvartal. Det er særlig det egenmeldte sykefraværet som nå øker kraftig. Vi må tilbake til våren 2017 for å finne et like høyt nivå på egenmeldt fravær. Det legemeldte sykefraværet viser kun en svak økning, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Uten sesongjusteringen var det legemeldte fraværet 4,5 prosent, en økning på 5,7 prosent fra tredje kvartal i 2019. Det er likevel en lavere oppgang enn i første kvartal da oppgangen var på 11,4 prosent fra 2019.

Variasjoner

Fraværsøkningen er størst i bergverksdrift og utvinning og i bygg- og anleggsvirksomhet, opp 11 og 10,8 prosent fra samme kvartal i fjor.

– Økningen kan henge sammen med at disse næringene er særlig sterkt rammet av konjunkturnedgangen i norsk økonomi. De lar seg i tillegg vanskelig kombinere med hjemmekontor, noe som øker risikoen for smitte for disse arbeidstakerne, sier Holte.

Finansiering- og forsikringsvirksomhet og informasjon og kommunikasjon skiller seg særlig ut i positiv forstand. De er ned henholdsvis 10,6 og 6,2 prosent fra 2019.

Samtlige fylker har en økning fra tredje kvartal i fjor. Størst økning har Rogaland, Vestland og Troms og Finnmark, opp 9,1, 9,0 og 8,4 prosent. Oslo har minst økning med 1,6 prosent.

Salg og igangsetting av nye boliger tar seg opp, men boligprodusentene mener det er for tidlig å friskmelde markedet.
Les også

Nyboligsalget falt med 14 prosent

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.