FORSVAR

Syke av Gulfkrigen

Et fagutvalg oppnevnt av spesialkomiteen Research Advisory Committee on Gulf War Veterans' Illnesses, bryter med tidligere rapporter om soldater som fikk mystiske symptomer etter den første Gulfkrigen.

Rapporten på 135 sider sier det rett ut: "Mange soldater er blitt syke av giftige kjemikalier". Videre: "Soldatene har multisymptome problemer forårsaket av svært lave konsentrasjoner av nevrotoksiner, nervegifter".

Litt lenger nede i rapporten står det med litt forsiktigere formuleringer, at "mange av veteranenes symptomer later til å ha nevrologisk årsak - slik at det kan etableres en troverdig forbindelse til at objektene kan ha vært utsatt for nevrotoksiner".

Giftstoffer

Rapporten nevner to mulige giftkilder: Nervegassen sarin som Saddam ifølge hans livlege ikke brukte mot soldatene i frykt for en grusom hevn, gjerne med atomvåpen, og forbindelsen pyrostigmin-bromid, gitt soldatene som beskyttelse mot nettopp sarin. Dessuten mener man å ha sett spor av pestisider (plantegifter) som ble brukt i visse områder.

Giftene som nevnes i rapporten tilhører familien acetylkolinesterase-inhibitorer. I gitte konsentrasjoner kan slike forårsake diffuse smerter, almen tretthet, diare og sviktende konsentrasjonsevne (kognitiv diffusjon). Soldater som ifølge Veterans har klaget, har nettopp disse symptomene.

- Underlig

Men mange av dem har ifølge US Department of Defence ikke ha vært i nærheten av de sonene rapporten nevner som giftstoffinfiserte. Forsvarsminister Donald Rumsfeld har tidligere i pressekonferanser omtalt situasjonen med de syke veteranene som "underlig".

Engelske soldater som oppholdt seg nær den verste sonen, har ikke i større grad rapportert problemer. Det har heller ikke sivilbefolkningen eller sykehusene, skal man dømme etter tilgjengelige rapporter fra Røde Kors.

På den annen side har kanskje sykehusene hatt mer enn nok å stelle med etter at Bush jr. gikk inn i Irak.

Flere beviser

Doktor Beatrice A. Golomb, professor i medisin ved University of California at San Diego, sier til New York Times at rapporten legger frem en annen gruppe indisier og beviser enn tidligere grupper har gjort. Ingen har for eksempel tidligere brydd seg om å se nærmere på betydningen av acetylkolinesterase-inhibitorene, sier hun.

Pentagon vedgikk i 1997 at så mange som 100,000 US soldater "kan ha blitt eksponert for nervegass da ingeniørtropper sprengte ammunisjonslageret ved Kamisiyah sør i Irak i mars 1991".

Den nye undersøkelseskommisjonen ble oppnevnt av Anthony J. Principi, som er minister for veteransaker hos George W. Bush; veterans affairs secretary. Dette skjedde i henhold til en lov vedtatt av Senatet og Kongressen I 1998.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.