Svindlere utga seg for å være fra Statens vegvesen – pågrepet i Romania

Tre menn er pågrepet i Romania under en Økokrim-ledet aksjon mot angivelige Finn.no-svindlere. To av dem er siktet for grovt bedrager og ID-tyveri i Norge.

Gjerningspersonene har sendt ut over 10.000 målrettede SMS-er som fremstår som de kommer fra Statens vegvesen.
Gjerningspersonene har sendt ut over 10.000 målrettede SMS-er som fremstår som de kommer fra Statens vegvesen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
11. okt. 2023 - 09:12

Minst 400 nordmenn er blitt lurt til å oppgi BankID til svindlere i Romania. Det samlede tapet er sannsynligvis på mange millioner kroner.

Gjerningspersonene i sakskomplekset har sendt ut over 10.000 målrettede SMS-er som fremstår som de kommer fra Statens vegvesen. Økokrim tror det er store mørketall i saken, som i saker der fornærmede ikke har anmeldt fordi banken har dekket tapet.

Det dreier seg om et stort antall bedragerier. Etterforskningen har pågått siden januar, opplyser Økokrim i en pressemelding. To personer er begjært utlevert til Norge. De er siktet for grovt bedrageri og ID-tyveri.

– Økokrim oppfordrer alle som har vært utsatt for bedragerier, der de har fulgt en lenke fra Statens vegvesen, om å anmelde til sitt lokale politi, sier statsadvokat Anne Glede Allum i Økokrim.

Avansert svindel

Gjerningspersonene har sendt SMS til personer som nylig har fått godkjent salgsmelding for kjøretøy i Statens vegvesens selvbetjeningsløsning.

Mottakeren får beskjed av svindlere om at salgsmeldingen ikke ble godkjent, og at de må følge lenke for å godkjenne på nytt. Lenken har ført ofrene til en nettside som fremstår som Vegvesenets side for registrering av salgsmelding, men som i realiteten er en phishing-side.

Formålet er å stjele BanklD-informasjon som kan gi tilgang til fornærmedes bankkonti. Gjerningspersonene har overført penger fra disse bankkontiene til bankkonti og kryptotjenester som de disponerer.

– Digitale bedragerier på tvers av landegrensene, er vanskelig og ressurskrevende å etterforske, men denne saken viser at det er mulig å finne gjerningspersonene, selv om de ikke oppholder seg i Norge, sier Allum.

Omfattende aksjon

Rundt 40 rumenske politifolk deltok i aksjonen tirsdag. Mannskaper fra Økokrim var på plass under aksjonen. Saken skal nå etterforskes videre i Norge.

Økokrim har også samarbeidet med private aktører, som blant annet BankID og Visma under etterforskningen av saken så langt.

– De private aktørene har bidratt til at politiet har kunnet identifisere personer som vi mener står bak de digitale bedrageriene i Norge. Det har vært et viktig bidrag inn i etterforskningen, og vi ønsker å takke dem for et godt samarbeid sier Allum.

Økokrim har også fått bistand fra rumenske DIICOT (Directorate for Investigating Organized Crime and Terrorism) og det nasjonale politiet (Romanian National Police – Combatting Organized Crime Directorate, Cybercrime Unit).   (©NTB)

Det brant tirsdag morgen fortsatt i det nye badelandet som var under oppføring i fornøyelsesparken Liseberg i Göteborg. Dette bildet er fra mandag morgen.
Les også

Lisebergs nye storsatsing brant i over et døgn – en person savnet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.