KRAFT

– Svikter havvinden

SVIKTER HAVVINDEN: Storbritannias regjering satser 10 ganger mer på kull enn på havvind. Nå får Labour-regjeringen kritikk fra de konservative for ikke å leve opp til det de har lovet. Bildet viser den framtidige havvindparken Sheringham Shoal.
SVIKTER HAVVINDEN: Storbritannias regjering satser 10 ganger mer på kull enn på havvind. Nå får Labour-regjeringen kritikk fra de konservative for ikke å leve opp til det de har lovet. Bildet viser den framtidige havvindparken Sheringham Shoal. Bilde: Statoil
Kjetil Malkenes Hovland
24. aug. 2009 - 14:12

Det britiske konservative partiet anklager regjeringen for å undergrave sin egen innsats for å skape et lavutslippssamfunn.

Regjeringen bruker 20 ganger mer på subsidier til kullindustrien enn den har brukt på å utvikle vindkraft til havs de siste seks årene, hevder opposisjonspartiet.

Mer enn 50 millioner pund av regjeringens Kullinvesteringsfond (Coal Investment Aid Fund) er alt brukt, mens bare 2,3 millioner pund av havvindfondet (Marine Renewables Deployment Fund) er brukt.

– Kaster bort mulighet KRITISK: - Vi trenger å ekspandere kraftig på fornybar energi, sier konservative Greg Clark, som er misfornøyd med at Labour-regjeringen satser 20 ganger mer på kull enn havvind.

– Kaster bort mulighet

– I en tid hvor vi trenger å ekspandere kraftig på fornybar energi, er det overraskende å finne ut at mindre enn fem prosent av den lovede investeringen på havvind faktisk er gjort, sier Greg Clark, klimatalsmann for det konservative partiet ifølge nettstedet Business Green.

Han mener regjeringen kaster bort muligheten til å være i front på dette feltet.

– Når regjeringen ignorerer dette, er det ikke rart at Storbritannia skårer dårlig på fornybar energi. Vi har den tredje dårligste fornybarandelen i Europa, selv om vi har noen av de beste naturressursene, sier Clark.

– Politisk motivert

Støtten til kullindustrien er delvis politisk motivert, mener de konservative, siden alle kullgruvene bortsett fra én ligger i regjeringspartiet Labours valgkretser.

Nå foreslår de konservative at havvindfondet må brukes til å etablere et nettverk for storskala havvindparker som kan drives kommersielt.

Avviser kritikken

En talsmann for Energi- og klimaendringsdepartementet avviser overfor businessgreen.com at kullstøtten er i strid med regjeringens lavutslippsstrategi, og sier at mye av støtten skal gå til teknologi for CO2-fjerning.

Talsmannen sier at det ikke er nyttig å sette ulike energiformer på ulike stadier opp mot hverandre. Havvinden har ikke fått så mye støtte fordi den er tidlig i sin utvikling, mener regjeringstalsmannen.

Regjeringen understøttet nylig sin fornybarstrategi med å lansere et Fornybarfond (Marine Renewables Proving Fund) på 22 millioner pund, som skal gå til å utvikle teknologi innen bølgekraft og tidevannskraft. Firmaer som lykkes, kan senere søke penger hos havvindfondet.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.