ENERGI

Sverige spytter inn milliarder i europeiske strømselskap

For å hindre en ny finanskrise varsler Sverigelikviditetsgarantier på flere hundre milliarder svenske kroner til nordiske og baltiske energiselskap.

Satsminister Magdalena Andersson varsler hastegrep mot energikrisen i Europa.
Satsminister Magdalena Andersson varsler hastegrep mot energikrisen i Europa. Foto: TT
4. sep. 2022 - 11:27

Dette skal ifølge statsminister Magdalena Andersson redusere risikoen for finansiell ustabilitet i Norden.

Kunngjøringen kommer etter at Russland fredag sa at de kutter gassleveransene gjennom Nord Stream 1-ledningen til Tyskland på ubestemt tid, angivelig på grunn av en lekkasje i en turbin.

Stengingen ventes å føre til enda høyere produksjonspriser for strømselskapene når markedet åpner igjen mandag.

Den siste tiden har kraftselskaper i flere land varslet om at de påvirkes av økte marginkrav, skriver E24. Det er en type sikkerhet eller et depositum som selskaper må stille opp med i forbindelse med krafthandel.

Sikkerheten er vanligvis på 25 milliarder norske kroner, men den siste tiden har den vært oppe i 180 milliarder. Det skyldes prishoppet på strøm. Derfor er det fare for at energiselskaper kan få problemer, selv om de i utgangspunktet er solide.

– Russlands energikrig får alvorlige konsekvenser for Europa og svenske husholdninger og bedrifter, spesielt i Sør-Sverige som er avhengig av strømprisene i Tyskland, sa Andersson under en pressekonferanse lørdag.

– Dette truer vår finansielle stabilitet. Hvis vi ikke handler raskt kan det føre til alvorlige forstyrrelser i Norden og Baltikum, sa hun videre.

Garantiordningen skal etter planen være på plass mandag før børsen stenger. Den skal dekke alle nordiske og baltiske aktører de neste to ukene.

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.