KRAFT

– Sverige får mer vindkraft enn Danmark

Og det skjer med god drahjelp fra Norge, ifølge Norwea.

 Nordens nye vindgigant: Sverige blir større enn Danmark når det kommer til installert vindkraftkapasitet i løpet av 2014, mener Svensk Vindenergi.
Nordens nye vindgigant: Sverige blir større enn Danmark når det kommer til installert vindkraftkapasitet i løpet av 2014, mener Svensk Vindenergi. Illustrasjonsfoto: Colourbox
22. mai 2014 - 12:54

Danmark har vært Nordens suverende vindkraftnasjon de siste tiårene. Den tiden er snart forbi, skal vi tro Nyhetsbladet Dansk Energi.

I løpet av året kommer nemlig Sverige til å vippe danskene av vindkrafttronen.

Bladet baserer seg på en ny prognose fra Svensk Vindenergi, som sier at det i løpet av året vil bli installert snaut 1000 MW ny vindkraft i Sverige i 2014.

Isåfall vil den samlede svenske vindkraftkapasiteten beløpe seg til 5.400 MW innen utgangen av året.

Danmark har installert snaut 4.900 MW, og utbyggingstakten går senere her enn i Sverige, ifølge bladet.

Norge betaler

Den norske vindkraftforeningen Norwea mener årsaken til at svenskene nå drar i fra danskene ligger i mekanismene i det norsk-svenske sertifikatmarkedet, som trådte i kraft i 2012.

Norske vindkraftaktører har i lang tid protestert mot at vindkraftutbyggere i Norge og Sverige har ulike avskrivningsregler, som fører til at det lønner seg økonomisk å bygge ut i Sverige, selv om norske vindressurser ofte er bedre.

– Dette er konsekvensen av at vi ikke har like spilleregler i Norge og Sverige. Vi er med på å finansiere den storstilte utbyggingen i Sverige. Kjenn deres besøkelsestid, merkantile regjering, sier Norwea-rådgiver Andreas T. Aasheim til Teknisk Ukeblad, med klar adresse til Finansdepartementet.

Les også: Sverige bygger sju ganger mer fornybar energi

Flere, men mindre

Danskene har dog både flere vindturbiner og høyere andel av kraftproduksjonen fra vindkraft enn Sverige. Sverige har på sin side installert større vindturbiner enn danskene.

Ved utgangen av 2013 hadde Sverige 2663 vindturbiner, mens Danmark ruvet med sine 5199 turbiner.

Gjennomsnittsstørrelsen på en svensk turbin ligger imidlertid på 1,6 MW, mens en dansk gjennomsnittsturbin er på skarve 0,9 MW, ifølge danske Ingeniøren.

Det gjorde det mulig for svenskene å produsere 10 milliarder kWh i løpet av 2013, mens danskene, med over dobbelt så mange turbiner produserte 11,2 milliarder kWh, ifølge Dansk energi.

Så langt har svenskenes vindkraftutbygging foregått på land, hittil er bare 200 MW installert utenfor svenskekysten.

Dette vil endre seg i årene som kommer, ifølge den svenske vindkraftforeningens prognoser, som viser til at det er allerede er gitt tillatelse til å sette opp knappe 2000 MW vindkraft til havs. I tillegg er over 3600 MW havvind til behandling hos svenske myndigheter.

Les også: – Det må være like lønnsomt med vindkraft i Norge som i Sverige

– Ingen har oversikt

Selv om Svensk Vindenergi beregner en kapasitetsøkning på snaut 1000 MW i år, mener Aasheim det er stor usikkerhet rundt tallene.

Han følger vindkraftmarkedet i Sverige tett på vegne av norske aktører som vurderer å fatte investeringsbeslutninger i norske vindkraftprosjekter.

– Det er vanskelig å se for seg at Sverige skal klare å bygge ut totalt 1000 MW i år. Men det er ingen som vet dette med sikkerhet, og jeg har ikke mulighet til å ettergå tallene. Årsaken er at ingen har oversikt over hvor mye som er under utbygging i Sverige, sier Aasheim til Teknisk Ukeblad.

Norwea mener det er uholdbart at norske vindkraftaktører ikke til enhver tid kan få oversikt over hvor mye vindkraft som innlemmes i elsertifikatmarkedet.

– Det finnes ikke et register for dette, noe vi ettertrykkelig har etterspurt av Energimyndigheten i lang tid, sier Aasheim til Teknisk Ukeblad.

Les også:

LEDER: Fiasko for norsk havvind

Svenskene slipper unna milliardregning for norsk vind

Denne vindparken presterte best i 2013  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.