NYETEKNOLOGIER

Svensker utvikler eksplosiv flymotor

Dette Long EZ-flyet, utstyrt med pulsdetonasjonsmotor, fløy i 10 sekunder over Mojave-ørkenen tidligere i år. Teknologien kan gi drastiske hastighetsøkninger.
Dette Long EZ-flyet, utstyrt med pulsdetonasjonsmotor, fløy i 10 sekunder over Mojave-ørkenen tidligere i år. Teknologien kan gi drastiske hastighetsøkninger. Bilde: US Air Force
Stein Jarle Olsen
6. des. 2008 - 08:23

I sytti år har motorbyggere verden rundt prøvd å finne ut hvordan de skal bygge en såkalt pulsdetonasjonsmotor (Pulse Detonation Engine, PDE).

I en slik eksploderer drivstoffet, i stedet for å forbrennes, noe som gir en voldsom akselerasjon, i tillegg til å være drivstoffgjerrig.

Eksploderer

Nå har svenske forskere løst gåten, og beskrevet sin modell i tidsskriftet Physical Review Letters, skriver Nyteknik.

Motoren deres består av et smalt rør med flenser på innsiden. Disse blander sammen drivstoffet, og påskynder forbrenningen.

Når blandingen så antennes, ”eksploderer” drivstoffet, og motoren akselererer opp til maksimalt fire ganger lydhastigheten (nærmere 5000 km\t).

Langt igjen

Volvo Aero har studert pulsdetonasjonsmotorer i 15 år, sier forskningssjef Bengt-Olof Elfström til Nyteknik.

– Men det er en lang vei fra å forstå prinsippet til å få en luftverdig motor som fungerer i alle tilfeller. Det kan godt være 15 år til pulsdetonasjonsmotoren er i luften, sier han.

På museum

Ett pulsdetonasjonsfly har allerede vært i luften.

31. januar i år fløy det amerikanske Air Force Research Laboratory et Long EZ-fly med pulsdetonasjonsmotor i 10 sekunder over Mojave-ørkenen i USA.

I dag er flyet på National Museum of the United States Air Force.

Les også: Slik flyr vi i 2093

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.