KRAFT

Svensker dropper havvind

DROPPER PROSJEKT: Svenska Kraftnät dropper sin del av infrastrukturen på Kriegers Flak, som skulle knytte Sverige, Danmark og Tyskland sammen i et felles elnett til havs, kombinert med vindkraft. Vattenfall skulle bygge havvind i den svenske delen, men Svenska Kraftnät stoler ikke på at det blir svenske turbiner i området.
DROPPER PROSJEKT: Svenska Kraftnät dropper sin del av infrastrukturen på Kriegers Flak, som skulle knytte Sverige, Danmark og Tyskland sammen i et felles elnett til havs, kombinert med vindkraft. Vattenfall skulle bygge havvind i den svenske delen, men Svenska Kraftnät stoler ikke på at det blir svenske turbiner i området. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
15. jan. 2010 - 11:58

Svenskene vil ikke være med på storprosjektet Kriegers Flak, som skal knytte Sverige, Danmark og Tyskland sammen i et elnett til havs.

Prosjektet regnes som en interessant modell for et framtidig samarbeid mellom landene rundt Nordsjøen om et elnett til havs, kombinert med havvindparker.

Men Svenska Kraftnät, som tilsvarer norske Statnett, melder i dag avbud til infrastrukturprosjektet

Men Svenska Kraftnät, som tilsvarer norske Statnett, melder i dag avbud til infrastrukturprosjektetILLUSTRASJON: Slik har energinet.dk sett for seg Kriegers Flak-prosjektet.
.

– Tiden ikke moden

– Den foreslåtte strukturen er en utfordring, men tiden er ennå ikke moden til at vi skal gå in i et så omfattende prosjekt, sier generaldirektør Mikael Odenberg i Svenska Kraftnät ifølge selskapets nettsider.

«Forslaget om å kombinere tilkoblingen av havbasert vindkraft på Kriegers Flak i Østersjøen med overføringsforbindelser mellom Sverige, Danmark og Tyskland er imidlertidig ikke tilstrekkelig bærekraftig for Sverige så lenge den svenske vindkraftdelen ikke bygges ut,» skriver Svenska Kraftnät.

Lillgrund Sverige vindpark Vattenfall 100 MW bunnfaste havvindmøller
«Forslaget om å kombinere tilkoblingen av havbasert vindkraft på Kriegers Flak i Østersjøen med overføringsforbindelser mellom Sverige, Danmark og Tyskland er imidlertidig ikke tilstrekkelig bærekraftig for Sverige så lenge den svenske vindkraftdelen ikke bygges ut,» skriver Svenska Kraftnät. VATTENFALL-TURBINER: Svenske Vattenfall har tillatelse til å bygge en vindpark i den svenske delen av Kriegers Flak, men det ser ikke ut til å bli noe av. Dermed trekker Svenska Kraftnät seg fra prosjektet med å knytte Danmark, Sverige og Tyskland sammen i et felles elnett til havs. Kjetil Malkenes Hovland

Dermed fraskriver de seg støtten som EU-kommisjonen har satt av til Kriegers Flak. EU har tidligere sagt at de er forberedt på å støtte Kriegers Flak-prosjektet med 150 millioner euro eller om lag 1,35 milliarder norske kroner.

Planla 2 TWh vindkraft

Svenske Vattenfall fikk i 2006 tillatelse til å bygge en vindpark i den svenske delen av Kriegers Flak. Selskapet skulle bygge 100-150 vindturbiner med en samlet effekt på mellom 500 og 600 MW. Dette skulle gi over to terawattimer strøm årlig.

Men Svenska Kraftnät forventer ikke at det kommer noen vindpark i den svenske delen av området, ifølge Energinet.dk (danske Statnett).

Går likevel videre ELNETT TIL HAVS: Slik ser Statnett for seg en mulig utvikling av sjøkabler de neste årene. Ett av bena på Kriegers Flak blir nå kuttet av, ifølge Svenska Kraftnät.
Går likevel videre ELNETT TIL HAVS: Slik ser Statnett for seg en mulig utvikling av sjøkabler de neste årene. Ett av bena på Kriegers Flak blir nå kuttet av, ifølge Svenska Kraftnät.

Går likevel videre

Forundersøkelsene av prosjektet er forventet offentliggjort i februar 2010, skriver Energinet.dk på sine nettsider. De fortsetter sine aktiviteter i prosjektet sammen med tyske 50Hertz Transmission. Sammen har de søkt EU om 150 millioner euro i støtte fra EUs kriseplan.

– I løpet af kort tid vil Energinet.dk og 50Hertz ta stilling til hvordan vi skal gå videre med prosjektet ved Kriegers Flak uten Sveriges deltagelse, sier Peter Jørgensen, stabsdirektør i Energinet.dk, ifølge selskapets nettsider.

Svenska Kraftnät vil fortsatt bidra med teknisk kompetanse til Kriegers Flak-prosjektet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.