KLIMA

"Svenskepumpa" mest effektiv

Elizabeth B. KjønøElizabeth B. Kjønø
21. aug. 2009 - 08:35

KRAGERØ: Øya Jomfruland i Kragerø kommune har rullesteinstrender så langt øyet kan se, og ble stygt tilsølt av tykk bunkersolje da ”Full City” grunnstøtte 31.juli.

– Det er første gang jeg opererer dette utstyret. Det er helt genialt! Vi har pumpet med en pumpe i tre dager nå og fått opp rundt 1300 liter på et område på 30 ganger 30 meter, sier Trond Holten i Nordnorsk beredskapssenter.

Han ledet arbeidet i opprydningen på Jomfruland de første dagene, og styrte rundt 30 soldater, frivillige fra WWF og lokalbefolkningen.

Utilgjengelig område

På et område som dette er det verken tilgjengelig for bil eller båt. Arbeidet med å ta opp flere tonn olje fra denne fjæra har frem til nå blitt tatt opp for hånd.

Ved bruk av den vesle ”svenskepumpa”, som den raskt ble døpt, slipper de frivillige og andre å står til anklene i olje og spa oljen opp i bøtter.

– Det ligger en slange sammenkveilet inni huset. Et hjul går rundt og presser slangen slik at det dannes et undertrykk. Det er vakuumet som da oppstår som gjør at den kan suge. Den kan pumpe opp grus og annen grunn uten problemer, forklarer Holten.

Faktisk kan pumpa suge i seg steiner opptil 35 mm uten å få hikke, og den slurper lett i seg den tyktflytende og illeluktende bunkersoljen som flyter i pytter.

Reddet av svenskene

Som kjælenavnet antyder, er det svenskene som har funnet opp den kjekke lille hjelperen som kan bistå i blant annet vanskelige strandoperasjoner.

Pumpa er hydraulisk, men kan kobles til en vanlig bensin-, diesel- eller elektrisk motor.

I Norge er det Elba AS som selger eller leier ut pumpa. De er en av mange utstyrsleverandører som kommer på banen når en ulykke av et slikt format skjer.

– Vi leier ut pumpene under denne operasjonen, sier Ronny Thoresen i Elba.

– Det er første gang de brukes i Norge.

Utfordringer

Holten er i hvert fall fornøyd med jobben pumpa gjør.

– Men fremdeles står den vanskelige delen igjen, det å få tak i oljen mellom alle steinene, og vaske stranda ren. Ingen aksjoner er like. Fedje i 2007 var det andre utfordringer, annen kystlinje. Det er under aksjoner at man virkelig lærer, sier Holten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.