ARKIVNYHETER

Svenskene slår oss til gangs

Ny nordisk statistikk viser at Sverige er flinkest i klassen når det gjelder å bruke penger på forskning. Hele 4,3 % av landets BNP går til forsknings- og utviklingsvirksomhet. Her til lands er andelen som kjent bare 1,6%, heter det i en melding på www.forskningsradet.no.

Også de andre nordiske landene slår Norge, ifølge tallene som ble offentliggjort av NIFU i går.

Mens nivået på forskningsinnsatsen var omtrent likt i Norge, Danmark og Finland på 80-tallet, er forskjellene i dag dramatisk store. Danmark bruker 2,4% av sitt BNP, mens Finland bruker 3,4. Island har hatt størst realvekst siden 1999, med 30% og bruker i dag 3% av sitt BNP til forskning.

Også når FoU-innsatsen måles i forhold til folketallet, kommer Norge dårligst ut i Norden. Mens Sverige brukte 10 300 norske kroner per innbygger i 2001, nøyde Norge seg med ca. halvparten, 5400 kroner per innbygger.Strategidirektør Kari Kveseth registrer det sørgelige sammenligningsbildet, og er særlig bekymret for norsk industri som hun mener risikerer å bli hengende etter sine utenlandske konkurenter.Kveseth uttrykker likevel optimisme og viser til at det er tatt noen kraftige grep, med SkatteFUNN, opprettelsen av Fondet for forskning og nyskaping, samt den økte offentlige innsatsen. Strategidirektøren regner med at dette vil synes på statistikken etter hvert.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.