DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Veisaltsvindel i Sverige: – Det var da som helsike at vi kjøpte inn dette. Det hadde vært billigere å kjøpt inn gourmetsalt fra Konsum

Pengene havnet i lomma på selskaper som er svartelistet.

Minst 15 millioner svenske skattekroner har gått til issmeltemiddel som betegnes som svindel.
Minst 15 millioner svenske skattekroner har gått til issmeltemiddel som betegnes som svindel. Foto: Kristian Kirk Mailand/Maimento
10. okt. 2018 - 13:09

Det er den svenske statskanalen svt gjennom sitt graveprogram «Uppdrag granskning» som melder dette. 

Svindyrt

Redaksjonen har gått gjennom flere tusen fakturarer som har blitt belastet svenske kommuner, landsting og myndigheter i perioden 2012 og 2016. 

Produktet ble solgt som et spesialmiddel for issmelting, men svt har nå avslørt at det består av 96 prosent vanlig veisalt. 

I alt 120 kommuner har kjøpt «middelet» for den nette sum av 15 millioner kroner - eller 165 kroner per kilo. Ifølge kanalen burde det kostet 80 øre kiloet. 

Det er imidlertid funnet fakturaer som viser innkjøp av dette middelet helt siden 2004, så summen er nok betraktelig høyere. 

Hadde man kjøpt vanlig veisalt ville prisen blitt 100.000 kroner. 

Veisalt mer effektivt

Lab-tester av produktet, utført av statens vei og transportforskningsinstitutt viser at produktet inneholder to prosent natriumacetat, som avgir en sterk eddiklukt.

– Om det koster 165 kroner kiloet, så er det definitivt en bløff. sier forskningssjef Björn Kalman, etter å ha sammenlignet smelteeffekten mellom vanlig veisalt og dette spesialmiddelet. 

Og han fortsetter: 

– Effekten er den samme. Om annet, så er vanlig salt mer effektivt. 

«Uppdrag granskning» har snakket med kommunalsjef i Kil kommune, Jan-Olov Ragnarsson. Der har man brukt over en million kroner på middelet. 

– Det var da som helsike at vi kjøpte inn dette. Det hadde vært billigere å kjøpt inn gourmetsalt fra Konsum, sier han oppgitt. 

LES OGSÅ: Ny betalingsmodell for entreprenører skal føre til mindre salt på norske veier

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.