KRAFT

Svensk vindpause setter press på Haga

Jannicke Nilsen
23. mai 2008 - 14:17

Olje- og energidepartementet må få fortgang i ankebehandlingen av 12 påklagede vindkraftsaker, etter at svenskene har utsatt starttidspunktet for reelle forhandlinger i minst ett år. Det krever Norsk Vindkraftforening, Norwea.

Den svenske Sp-lederen Maud Olofsson utsetter forhandlingene med Norge på grunn av EUs fornybardirektiv, ifølge VG.

Avviser utsettelse

- EU har varslet Sverige om at vi må øke fornybar-andelen av energiforbruket fra 40 til 49 prosent innen 2020. Vi må ta en grundig gjennomgang av vårt eget støttesystem, og det er ikke mulig å si hvor lang tid det vil ta. Dermed vil det gå minst ett år før vi har noe på plass som vi kan snakke med Norge om, sier Olofssons pressetalsmann Frank Nilsson til VG.

Olje- og energiminister har i dag avvist at det er full stans i samtalene med Sverige, men har heller ikke avtalt med Sverige når reelle forhandlinger skal komme i gang.

Tre kvalifiserte til støtte

Vindkraftforeningen mener det er forståelig at svenskene må avklare forpliktelsene til EU før de kan forhandle med Norge om grønne sertifikater.

Samtidig legger det press på Olje- og energidepartementet i forhold til å få fortgang i ankebehandlingen av påklagede vindkraftsaker.

Enova har lyst ut en ny runde med investeringsstøtte for vindkraft, men så langt tilfredstiller bare tre vindkraftutbyggere søkerkriteriene.

Flere kan komme med i konkurransen, dersom OED velger å opprettholde noen av de 12 vindkraftkonsesjonene de har til ankebehandling.

Ventet siden 2004

- Nå er det kritisk at Olje- og energidepartementer (OED) ferdigbehandler ankesaker og dermed lar flere prosjekter få være med å konkurrere om disse midlene. Vi har medlemsbedrifter som har hatt sine prosjekter liggende i skuffer og skap i OED siden 2004, sier generalsekretær Øivind Isachsen.

Norwea mener kampen om investeringstøtten nå minner om en tredje konsesjonsrunde for vindkraftbransjen. Fra før må vindkraftutbyggere få konsesjon fra Norges Vassdrags- og energidirektorat, hvorpå de fleste konsesjoner blir påklaget til OED.

Trenger konkurranse

- Veien til vindkraft i Norge heter grønne sertifikater. Da får alle samfunnsøkonomisk gode vindprosjekter lik sjanse til å prøve bedriftsøkonomien i prosjektene sine. I påvente av et slikt marked må bransjen forholde seg til skarp konkurranse, og da er det grunnleggende urettferdig at OED ikke ferdigbehandler det dusinet NVE-godkjente prosjekter som er påklaget, sier Isachsen.

Søknadsfristen for å søke om investeringsstøtte til vindkraft er 15. september. Midlene skal etter planen bidra til å innfri regjeringens mål om 3 TWh vind innen 2010.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.