IKT

Svensk UMTS-sjokk

18. des. 2000 - 07:00

Det kom som et totalt sjokk og ble en fullstendig udmykelse for Telia-ledelsen da Nordens største teleselskap falt utenfor i lisenstildelingen. – Vi kommer til å anke, sier den nye konsernsjefen Marianne Nivert. Samtidig sår konsernledelsen tvil om den tekniske kompetansen i Post- og Telestyrelsen (PTS), det svenske teletilsynet.

– Telia kunne ikke dokumentere at de klarer våre krav til dekning i noen miljøer. Verken i storbyer, forsteder eller på landsbygda, sier direktør Nils Gunnar Billinger i PTS. De krever en viss signalstyrke for bestemte områder skal få full dekning.

PTS brukte Telias egen modell for å beregne signalene, og sin egen modell som referanse. I sin søknad har Telia angitt at 4000 basestasjoner er tilstrekkelig for å klare dekningskravt. – I realiteten måtte antallet tredobles, sier Billinger.

Også Telenordia, der Telenor eier en betydelig andel, falt som forventet utenfor. Derimot Orange, et konsortium der norske Schibsted er en av partnerne, er med i det som betegnes som et av Europas mest spennende UMTS-markeder.

De siste to lisensene gikk til Europolitan, som Teleonor vurderer et partnerskap med, og HI3G.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.