IT

Svensk tv-pirat dømt til rekorderstatning

Drev tv-piratnett fra soverommet.

Mannen solgte piratkoder til 2000 svensker, ifølge dommen.
Mannen solgte piratkoder til 2000 svensker, ifølge dommen. Bilde: Viasat
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
15. feb. 2013 - 12:06

Mannen er dømt til å ett års fengsel - og til å betale til sammen 37 millioner svenske kroner til Viasat og Canal Digital i Sverige.

Mannen ble dømt i Södertälje tingsrätt denne uken.

Les også: Intensiverer jakten på nettpirater

Største tilfellet i Sverige

Nær 2000 kunder har betalt mannen mellom 1000 og 1500 svenske kroner for piratkoder for å kunne se Viasats og Canal Digitals tilbud gratis.

– Dette er den største kortdelingsvirksomheten som har blitt kjørt for retten i Sverige. Virksomheten har pågått over lang tid og det har vært mange kunder. Da blir skadevirkningene og dermed erstatningene deretter, sier Susanne Feinsilber som er selskapenes advokat, til Sveriges Radio.

Sveriges Radio sammenlikner erstatningsbeløpet med de 46 millionene som mannen bak The Pirate Bay ble dømt til å betale i erstatning til film- og musikkbransjen.

Delte smartkort

Piratvirksomheten ble drevet fra mannens butikk utenfor Stockholm. Fra butikken og hjemmet drev mannen et såkalt cardsharing-nettverk.

Cardsharing går ut på at flere tv-eiere deler dekryperingsnøklene som er nødvendige for å se en bestemt kanal. Smartkortet med dekrypteringsnøklene kobles med en kortleser til en server som kobles på nettet. De som kobler seg på dette nettet, kan dermed dele dette smartkortet.

For å kunne bruke denne tjenesten, trenger "kundene" en tv-boks som kan kobles på nett og som har klientprogramvare.

Avslørt av IP-adresser

Svensk politi fant flere slike cardsharingservere på soverommet, da de ransaket mannens hjem i 2011. Dette skjedde etter at en ekspert hos antipiratorganisasjonen Nordic Content Protection (Stop) oppdaget cardsharingnettverk med tilgang til hele kanaltilbudet til Viasat og Canal Digital.

Eksperten fra Stop hadde selv kjøpt en boks fra 51-åringens butikk.

Via servernes IP-adresse, fant eksperten i samarbeid med politiet, de fysiske adressene til serverne, ifølge dommen.

Via programstrenger og konfigurasjonsfiler i klientprogramvaren, klarte eksperten også å finne ut hvor mange kunder den piratdømte 51-åringen hadde.

I retten nektet 51-åringen for at han hadde gjort tv-sendingene tilgjengelige for flere. Han innrømmet å ha solgt såkalte Dreamboxer, tv-bokser som kan kobles på nett, men hevdet at han hadde solgt disse for at kundene skulle få adgang til gratis arabiske kanaler og sportskanaler.

I retten hevdet han også at han kun har reparert tver og at han ikke har datakunnskaper.

Flere saker

Den svenske påtalemyndigheten mener dommen gir et godt grunnlag for å gå videre med flere liknende saker.

Opprinnelig krevde selskapene tilsammen 57 millioner svenske kroner i erstatning fra mannen. Erstatningen var regnet ut fra hva selskapene tapte på virksomheten.

Les også:

Vet du hva du risikerer ved å dele filer?  

Gjør nettet tregt for piratene  

Her er nettpiratenes ti favorittfilmer i 2012  

I disse landene er folk mest på Pirate Bay

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.