BYGG

Svensk storaksjon mot PCB

MÅ HANDLE: I Göteborg viser svenske undersøkelser at en bekymringsmessig stor andel bygg fortsatt inneholder PCB-holdige bygningsmaterialer.
MÅ HANDLE: I Göteborg viser svenske undersøkelser at en bekymringsmessig stor andel bygg fortsatt inneholder PCB-holdige bygningsmaterialer. Bilde: colourbox.com
Mona Strande
31. jan. 2007 - 07:40

PCB finnes fortsatt i hvert fjerde bygg i deler av Sverige, til tross for at et forbud ble innført i 1973.

Eierne får ansvaret

Derfor har den svenske regjeringen bestemt at PCB skal saneres fra alle større bygg og industrilokaler som ble oppført eller renovert fra 1956 og frem til forbudet trådte i kraft 17 år senere.

Ordningen, som gir boligeierne ansvar for saneringen, skal tre i kraft 1. mars 2007. Saneringen skal være helt sluttført i 2013.

Vil ha fortgang

- PCB innebærer en risiko både for dyr og mennesker, og skal bort fra vårt miljø. Byggesektoren og flere kommuner har arbeidet med å fjerne PCB siden 90-tallet, men arbeidet må skje fortere og få en sluttdato, sier Sveriges miljøminister Andreas Carlgren i en pressemelding.

Flere frister

Saneringsprosessen skal skje i flere trinn. Industribygg oppført eller renovert mellom 1956 og 1973, og enkelte andre bygninger fra 1970-73 saneres senest 30. juni 2013.

For bygninger som ikke er industribygg, og som ble oppført eller renovert mellom 56 og 69, skal saneringen være sluttført 30. juni 2011.

Ordningens krav gjelder ikke småhus, som i denne sammenheng betyr villaer og rekkehus.

- Lite i Norge

All bruk av PCB ble forbudt i Sverige i 1973, men fortsatt finnes PCB i bygninger. For det meste dreier det seg om fugemasser, isolerglass og en viss type gulvtepper og gulvbelegg.

- Vi har gjort mange undersøkelser som viser at disse PCB-kildene er lite brukt i Norge. I tillegg sliter våre naboland mer med PCB fra betongelementer, noe vi har hatt minimalt av her i landet - fordi vi har valgt andre løsninger, sier overingeniør Monika Lahti, seksjon for produktrettet miljøvern, Statens forurensningstilsyn (SFT).

Satser på avfallsplaner

Hun sier at Norge derfor ikke har planer om å kreve all PCB fjernet fra gamle bygg.

- Vi har jobbet mye med utfasing av PCB-holdige isolerglassruter og kondensatorer i lysarmatur, men vi har ikke snakket om et lignende tiltak som det svenskene nå gjennomfører, sier Lahti.

Imidlertid har SFT foreslått obligatoriske avfallsplaner i kommunale byggesaker, for å unngå at farlig avfall fra byggesektoren kommer på avveie.

Venter på ny forskrift

Forslaget til ny forskrift vil erstatte en tilsvarende myndighet som kommunene har hatt delegert.

- Når denne forskriften trer i kraft blir det obligatorisk å lage en avfallsplan før arbeidet med riving eller rehabilitering av et bygg starter. I denne planen skal byggherren undersøke og anslå hvor store mengder avfall som vil oppstå i prosjektet, sier Lahti, som tror dette blir et godt bidrag til fjerningen av PCB i norske bygg.

Høringsfristen til forskriften var 20. desember i fjor, men saken er ikke ferdigbehandlet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.