ENERGI

Svensk selskap vurderer å bygge inntil 270 meter høye vindturbiner i Norge

Et svensk selskap vurderer å bygge inntil 270 meter høye vindturbiner i Bjerkreim kommune i Rogaland. 

Disse vindturbinene i Egersund vindkraftverk i Rogaland har en tårnhøyde på 93 meter og vingene er 67 meter lange.
Disse vindturbinene i Egersund vindkraftverk i Rogaland har en tårnhøyde på 93 meter og vingene er 67 meter lange. Foto: Terje Pedersen / NTB
23. jan. 2023 - 08:43

Til sammenligning er Postgirobygget og hotellet Oslo Plaza henholdsvis 112 og 117 meter høye. De høyeste vindturbinene i Norge i dag er rundt 220 meter høye og er satt opp på Kjølberget i Våler kommune i Hedmark.

– Det går ikke an å bygge uten at det synes. En del synes det ser stygt ut, noen synes det er flott, sier Gustav Grumert, partner i IOWN Energy, som står bak planene til Stavanger Aftenblad.

Han har 15 år bak seg i vindkraftbransjen og håper på driftsstart på Trollåsen i 2028/2029.

I prosjektbeskrivelsen oppgir selskapet at vindturbinene kan bli fra 220 til 270 meter høye, men Grumert sier det ikke er sikkert at det blir så høyt.

– 220 til 270 meter er et estimat om fremtiden. Vi vet ikke hvordan teknologien og standarden er om fem til syv år. Endelig høyde bestemmes flere år frem i tid, så det er ikke helt enkelt å gi et godt svar på hvor høyt det blir.

Planen er å bygge 12 til 16 vindturbiner. Ifølge prosjektbeskrivelsen kan vindturbinene være synlige over avstander på 40–50 kilometer i klarvær.

Dersom politikerne sier ja til Trollåsen vindkraftverk i Bjerkreim, vil det svenske selskapet legge cirka 11 kilometers anleggsvei og bruke flere milliarder kroner i investeringer i området vest for E39 og Bjerkreimselva.

Konsernsjef Helge Aasen i Elkem melder om fortsatt usikre tider.
Les også

Utfordringer for Elkem – fall i resultatet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.