NORD STREAM

Svensk påtalemyndighet avslutter Nord Stream-etterforskning

Svenske myndigheter avslutter etterforskningen av eksplosjonene i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2.

Gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen ble ødelagt i eksplosjoner i september i 2022.
Gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen ble ødelagt i eksplosjoner i september i 2022. Foto: Det danske forsvaret
7. feb. 2024 - 10:02

Saken oppdateres.

Både Sverige, Danmark og Tyskland har etterforsket eksplosjonene utenfor Bornholm som ødela de to rørledningene i september 2022. Men det er kommet få opplysninger om hva som er avdekket.

Etterforskningen avsluttes fordi svenske myndigheter har konkludert med at de ikke har jurisdiksjon, heter det i en uttalelse.

– Den tyske etterforskningen fortsetter, og på grunn av diskresjonen som gjelder for internasjonale rettssamarbeid, kan jeg ikke kommentere ytterligere samarbeidet vi har hatt, sier Mats Ljungqvist i påtalemyndigheten.

Han sier at han av samme grunn ikke kan komme med ytterligere kommentarer om slutningene som er trukket av den svenske etterforskningen, eller om eventuelle mistenkte.

– Den danske etterforskningen er fortsatt ikke endelig avsluttet, men vi forventer at vi kan komme med en melding innen kort tid, sier Københavns Politi onsdag.

Gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 ble bygget for å frakte russisk gass fra Russland til Tyskland. I Sverige etterforskes hendelsen som grov sabotasje.

Ifølge lekkasjer til tyske medier peker flere spor i retning av Ukraina. Ukraina har på sin side anklaget Russland for å stå bak.

I en kommentar til den svenske etterforskningen sier Kremls talsmann Dmitrij Peskov at Russland gjentatte ganger har bedt om opplysninger om etterforskningene i vestlige land, uten at de har fått innsikt i saken.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier han fortsatt ikke tror nå noen militær løsning på krigen i Ukraina.
Les også

Forsvarssjefen tar sjansen på litt mindre forsvar

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.